Karolína Šůlová "> Nový ředitel Národního parku Šumava - Ekolist.cz

MŽP ČR: Nový ředitel Národního parku Šumava

22. prosince 2003 | MŽP ČR
Autor: Karolína Šůlová, tel: 267 122 944, 724 102 406
Šumavský národní park bude od 1. ledna 2004 řídit Alois Pavlíčko, který ve funkci nahradí dosavadního ředitele Ivana Žlábka. Na základě výběrového řízení [1] o tom rozhodl ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Se svým rozhodnutím dnes také seznámil zástupce Rady národního parku.

„Šumava změnu potřebovala. Nový ředitel pochází z regionu a věřím, že zlepší komunikaci parku s obcemi i odbornou veřejností včetně ekologických organizací. Soustředit by se měl také na novou strategii péče o šumavský národní park, která musí respektovat mezinárodní standardy v ochraně přírody i místní podmínky,“ komentoval výběr ministr životního prostředí Libor Ambrozek.

Ing. Alois Pavlíčko, PhD. (42) vystudoval na Zemědělské fakultě v Českých Budějovicích dva obory – fytotechnický a ochranu a tvorbu životního prostředí. Na téže fakultě absolvoval doktorské studium oboru aplikovaná a krajinná ekologie. V letech 1982-2001 pracoval na referátu životního prostředí okresního úřadu v Prachaticích, od roku 2001 do současnosti byl zmocněncem ministra pro soustavu Natura 2000. Je členem Společnosti pro ochranu motýlů a koordinoval projekt Atlas Rhopalocer 2000. Podílí se na projektu Květena Šumavy.

Poznámky:

[1] Do výběrového řízení na ředitele Národního parku Šumava se přihlásilo 13 uchazečů. Výběrová komise byla složena ze zástupců Ministerstva životního prostředí, obou hejtmanů, šumavských obcí, Rady národního parku a ekologických organizací. Doporučila ministrovi, aby ředitelem parku jmenoval Aloise Pavlíčka. Na druhém místě skončil Pavel Hubený, vedoucí Správy CHKO Šumava.