Aleš Miklík "> Nový výzkum na Tišnovsku ukazuje, že lokální potraviny by kupovalo 82 % žen a 72 % mužů - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/novy-vyzkum-na-tisnovsku-ukazuje-ze-lokalni-potraviny-by-kupovalo-82-zen-a-72-muzu
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

Hnutí DUHA: Nový výzkum na Tišnovsku ukazuje, že lokální potraviny by kupovalo 82 % žen a 72 % mužů

1. února 2023 | Hnutí DUHA
Autor: Aleš Miklík, tel: 604 131 131
Lokální produkty zažívají v době zdražování potravin výrazný zájem. Aktuální data z Tišnovska ukazují, že u místních farmářů a regionálních prodejců již nyní nakupuje pětina lidí, ale zájem nakupovat jejich produkty na trzích by mělo 82 % žen a 72 % mužů. Posílení nedostačující kapacity trhů tak je pro Tišnovsko nyní značnou příležitostí.

Lidé, kteří se na trhy dostat nemohou, se mohou napřímo spojit s třemi desítkami regionálních zemědělců prostřednictvím Adresáře farmářů [1], kteří do něj po vzniku Živého regionu na Tišnovsku [2] přibyli.

Sociologický výzkum [3] v rámci projektu Živý region navíc na Tišnovsku odhaluje velký zájem o místní potraviny a další produkty. Analýzy sociologů ukazují, že až tři pětiny lidí zde někdy nakupují u lokálních producentů a více jak polovina má zájem o pravidelný odběr bedýnek lokální zeleniny, které rychlému zdražování cen potravin [4] lépe odolávají, neboť jsou zákazníky předplácené na delší období.

Celkem 77 % lidí na Tišnovsku by si přišlo nakoupit na pravidelné farmářské trhy či k pojízdným stánkům v jejich obci, pokud by k tomu měli příležitost. V Tišnově sice trhy se zeleninou a ovocem na náměstí probíhají, lidé by ale ocenili především skutečně místní produkci pěstovanou bez použití pesticidů, která se na trzích zatím příliš nevyskytuje. Původ a kvalita potravin nejsou lhostejné 70 % respondentů. Přes tři pětiny dotázaných obyvatel Tišnovska si doma dokonce pěstuje či vyrábí nějaké vlastní potravinové produkty, typicky například vejce nebo med.

Lidé na Tišnovsku v aktuálním výzkumu zároveň vyjádřili zájem o propojenou informační platformu, která by přinesla souhrn informací o lokálních producentech potravin a nabídce jejich produktů.

Aktuální sociologické šetření projektu Živý region navazuje na několik nedávno proběhlých výzkumů na obdobné téma a upřesňuje jejich výsledky, které rovněž vypovídají o rostoucím zájmu o lokální a k přírodě šetrně pěstované produkty. [5]

Katarína Šlepkovská, vedoucí projektu Živý region a manažerka Impact Hub Innovation, říká: „Čísla jasně dokládají, že jsou si lidé na Tišnovsku vědomi hodnoty lokálních surovin z udržitelného zemědělství. Spotřebitelský průzkum tak také dokázal, že se nesnažíme o nějakou abstraktní pozitivní změnu, ale o pokrok, který je podle místních žádoucí. Podporovat symbiózu a spolupráci pěstitelů, dodavatelů i obyvatel v souladu s konceptem BIO regionu je smysluplná mise, do které chceme dále zapojovat maximum aktérů - od dětí až po veřejnoprávní zástupce."

Michal Bajgart, vedoucí kampaně za Živý region Hnutí DUHA, říká: „Pro letošek by lidé na Tišnovsku ocenili trhy s výrazně pestřejší nabídkou skutečně místních plodin a produktů z farem, gastro zážitky i celodenním kulturním vyžitím. Stejně tak mají lidé zájem o webovou platformu, která by sloužila i těm, kteří se na trh jinak nedostanou. Ukazují to nejen data nového sociologického šetření, ale i naše dlouhodobá spolupráce se spotřebiteli, zemědělci i obcemi v regionu prostřednictvím Adresáře farmářů. A když to jde na Tišnovsku, půjde to i jinde.“


Kontakty:
Katarína Šlepkovská, Impact HUB, 603 193 972, katarina.slepkovska@impacthub.cz
Michal Bajgart, Hnutí DUHA, 775 405 781, michal.bajgart@hnutiduha.cz

Poznámky pro editory a editorky:
[1] Adresář farmářů je jedna z nejobsáhlejších platforem pro zkrácení cesty mezi zemědělcem respektujícím ochranu zdraví a přírody a spotřebiteli.
https://www.adresarfarmaru.cz/
[2] Projekt Impact Hubu a Hnutí DUHA Živý region podporuje vznik BIO regionu a propojuje místní zemědělce na Tišnovsku se spotřebiteli tak, aby podpořil místní ekologické zemědělství. Na příkladu Tišnovska chceme ověřit, jak podpořit ekologické zemědělství a spotřebu místních potravin v celé republice. Více o projektu Vám řekne Katarína ve videu na webu www.zivy-region.cz nebo se dozvíte v TZ z 19. 12. 2022 https://hnutiduha.cz/aktualne/z-mistnich-farem-na-stul-i-do-skol-tisnovsko-se-meni-v-zivy-region
[3] V prosinci 2022 tazatelé společnosti Focus získali kvótním reprezentativním výběrem 345 dotazovaných v 25 obcích v Tišnovska odpovědi týkající se zájmu o spotřebu ekologických a regionálních potravin. Obsáhlou prezentaci výzkumu Vám na požádání rádi zašleme.
[4] Zdražování potravin je dle údajů Českého statistického úřadu v posledním období rekordní: https://www.czso.cz/csu/czso/vyvoj-prumernych-cen-vybranych-potravin
[5] V Jihomoravském kraji zjišťovala postoje k potravinám bez pesticidů Mendelova univerzita. Dlouhodobě se tématem vlastní zemědělské produkce zabývá tým Masarykovy univerzity. Podrobnosti, kontakty a výsledky výzkumů Vám na vyžádání rádi zašleme.
Aleš Miklík, tel: 604 131 131

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist