České dráhy: O spojení SC Pendolino je velký zájem; kapacita ranních a večerních spojů na trase Ostrava – Praha – Ostrava bývá zcela zaplněna

15. prosince 2005 | České dráhy
S mimořádným ohlasem u zákazníků se setkalo nové spojení Praha – Ostrava – Praha provozované jako produkt SC Pendolino. Kapacita ranních a večerních spojů – především pak spojů SC 502 (odjezd z Ostravy hl. n. v 5.45 hodin) a SC 509 (odjezd z Prahy Holešovic v 15.56) bývá zcela vyprodána.

České dráhy v této souvislosti doporučují všem cestujícím, aby si pro vlastní pohodlí zajistili včas rezervace na svou případnou cestu spojem SC Pendolino – a to prostřednictvím některého z prodejních kanálů: pokladen ČD nebo internetového prodeje. Vlaky SC Pendolino podobně jako v případě letecké přepravy či dálkových autobusových linek přepravují pouze sedící cestující. Z důvodu maximálního pohodlí přepravy je nástup do vlaku možný pouze s platnou rezervací na místo.

Zvláště nyní, v předvánočním období, kdy řada cestujících pojede na návštěvu ke svým rodinným příslušníkům, se může stát, že místa v některých spojích budou již vyprodána a cestujícímu, který si bude chtít zakoupit cestovní doklad až těsně před odjezdem vlaku, bude muset být nabídnuta cesta některým z jiných spojů SC Pendolino (celkem 6 spojů v dvouhodinovém taktu v obou směrech denně) nebo ve vlacích kategorií EC, IC, R.

Cestující mohou pro předprodej cestovních dokladů na SC Pendolino využít kteroukoli z pokladen Českých drah vybavenou elektronickým rezervačním systémem nebo internetové stránky www.scpendolino.cz, kde naleznou odkaz na tzv. eShop Českých drah. S jízdenkou zakoupenou přes internet přitom cestující již může nastoupit přímo do vlaku, kde bude odbaven prostřednictvím elektronického odbavovacího zařízení vlakového personálu. Cestující, kteří využívají leteckou dopravu a letí přes prahu z či do České republiky a následně cestují do Pardubic, Olomouce či Ostravy si mohou místo pro spoj SC Pendolino zarezervovat již přímo v rámci své letenky s ČSA. Umožňuje to tzv. codesharová spolupráce obou dopravců, kdy veškeré spoje SC Pendolino jsou provozovány jako společné spoje ČD a ČSA pod kódovým označením SC a OK.

První dny provozu potvrdily vysoký zájem cestujících o nový produkt Českých drah – nové kvalitní spojení vlaky SC Pendolino. Denně vlaky SC Pendolino v průměru využívá 1400 – 1500 cestujících, s tím, že každý den jejich počet cca o 150 vzrůstá. Spojů SC Pendolino využívá také několik desítek cestujících denně, kteří transferují mezi letištěm Praha Ruzyně a nádražím Holešovice. Spojení vlaky SC Pendolino využila hned v prvních dnech také řada vrcholných představitelů významných podnikatelských subjektů, kteří rychlejšímu a pohodlnějšímu spojení vlakem SC Pendolino dali přednost před dopravou osobním automobilem.

České dráhy očekávají přepravení 10 000. cestujícího vlaky SC Pendolino ještě v průběhu tohoto týdne.

Spoje SC Pendolino nabízejí 6x denně rychlé a pohodlné spojení na trase Ostrava – Olomouc – Pardubice – Praha. Celou trasu Ostrava – Praha vlaky urazí za dobu kratší než 3,5 hodiny. Cestujícím je k dispozici rozsáhlá nabídka služeb – včetně možnosti nákupu cestovního dokladu přes internet, širší služby na palubě vlaku ale i například možnost bezplatné transferové dopravy na letiště Praha Ruzyně či do stanice pražského metra Hlavní nádraží. Všechny spoje SC Pendolino jsou provozovány jako společné spoje Českých drah a Českých aerolinií, člena aliance SkyTeam.

Již nyní České dráhy plánují další zkracování jízdní doby (v návaznosti na dokončování koridorových prací), která by v budoucnosti u vlaků SC Pendolino na trase Ostrava – Praha měla činit dokonce méně než 3 hodiny.