Ondřej Kaláb "> Obnova drobných vodních toků a pramenišť na Čeřínku - Ekolist.cz

Říční krajina z. s.: Obnova drobných vodních toků a pramenišť na Čeřínku

3. června 2024 | Říční krajina z. s.
Autor: Ondřej Kaláb
V sobotu 4. května 2024 se po půl století vrátil život do potůčku na Dolních Hutích. Vodu do něj pomohli navrátit občanská sdružení Říční krajina z.s. a Hajnštejn z.s. ve spolupráci se správcem pozemků AP lesnická s.r.o. Jejich snahou bylo napravit škody vzniklé při rozsáhlých melioracích, které probíhaly na Čeřínku v druhé polovině minulého století. Předchozí vlastník pozemků v minulosti odříznul původní koryto potůčku, čímž došlo k jeho úplnému vyrušení. To mělo za následek podstatné urychlení odtoku vody z pozemku a snížení zamokření území. V současné době je však, vzhledem k probíhající klimatické změně, snaha o nápravu vodního režimu a zadržení vody v krajině.

Nefunkční, ale zachovalé přírodní koryto výše zmiňovaného potůčku bylo nejdříve ručně vyžnuto a zprůchodněno. Následně bylo zbudováno jednoduché hradítko, díky kterému došlo v odvodňovacím příkopu k mírnému vzdutí hladiny. To umožnilo vodě proudit v původním korytě a zároveň zůstal zachován průtok i v příkopu stávajícím. Na celé akci je povedené to, že došlo k prakticky okamžité funkčnosti opatření a vše je velmi podobné tomu, jak to příroda v minulosti sama zamýšlela. Obnova potůčku na Dolních Hutích navázala na obnovu pramenišť a tůní, které na Čeřínku probíhají od roku 2021.