Kraj Vysočina: Ochrana přírody se připravuje na čerpání dotací z agroenvironmentálních programů

18. března 2004 | Kraj Vysočina
Vstupem České republiky do EU se otvírá možnost využívání finančních prostředků Společné zemědělské politiky z podpůrných programů zaměřených na rozvoj venkova. Jedním z těchto programů jsou i agroenvironmentální opatření, které jdou částečně využít i pro potřeby ochrany přírody a krajiny.

Za tímto účelem uspořádal ve středu 17. března odbor životního prostředí Krajského úřadu kraje Vysočina setkání s vybranými dodavateli, zejména z řad zemědělských subjektů a firem pracujících na zemědělských pozemcích. Abraham Hofhanzl z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, který se podílel na přípravě agroenvironmentálních programů, seznámil přítomné s připravovanými programy. „Poté jsme vyzvali přítomné k přípravě a aktivnímu podílu na čerpání finančních prostředků z agroenvironmentálních programů a upozornili je, že upřednostňována bude spolupráci se subjekty, které budou čerpat prostředky ze zdrojů přicházejících z Evropské unie,“ informoval Jan Joneš z krajského odboru životního prostředí.

Další informační metodická porada k problematice čerpání finančních prostředků z agroenvironmentálních dotačních programů a z národních dotačních programů k péči o přírodu a krajinu, určená pracovníkům ochrany přírody pověřených městských úřadů, se uskuteční ve čtvrtek 25. března.

Více informací J. Joneš, 564 602 503, jones.j@kr-vysocina.cz