Jihomoravský kraj: Odhad konečného množství tzv. tornádového odpadu se zmenšil

23. března 2022 | Jihomoravský kraj
Podle údajů z konce února bylo z provizorních deponií v Moravské Nové Vsi doposud odvezeno cca 170 000 tun odpadu. Tento týden byl odhad konečného množství stavební suti snížen z původních 217 00 tun na cca 190 000 tun.

Údaje z července minulého roku předpokládaly výrazně vyšší celkový objem stavebního materiálu k odklizení. Kvůli velmi suchému počasí v druhé polovině roku 2021 a s ohledem na statistické nepřesnosti v měření a výpočtu hmotnosti odpadů na deponiích a na použité technologie zpracování odpadů lze nyní s přesností uvést, že odpadu bylo méně, než se předpokládalo.

„Odklízecí práce na deponiích v Moravské Nové Vsi stále probíhají v příznivém tempu. Většina stavební suti již byla odvezena k druhotnému zpracování nebo řádnému skládkování. Při zpracování odpadů na zemědělském pozemku však došlo k výraznému zhoršení kvality zemědělské půdy na rozloze cca 4 hektary. Jako další krok k uvedení pozemků do původního stavu je proto třeba provést technickou a biologickou rekultivaci předmětných pozemků,” dodává náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí Lukáš Dubec.

Pro rekultivaci zemědělských pozemků bude zvolena externí firma na základě výběrového řízení. Z tohoto důvodu je však nutné prodloužit termín ukončení úklidových prací až do 31. prosince 2023.