EU2022.CZ: Oficiální návštěva Konference předsedů Evropského parlamentu v Praze

16. června 2022 | EU2022.CZ
Vláda České republiky přivítala předsedkyni Evropského parlamentu Robertu Metsolu společně s předsedy jednotlivých politických skupin této instituce. Jednalo se o první akci konanou pod hlavičkou českého předsednictví.

Konference předsedů Evropského parlamentu vedená předsedkyní Robertou Metsolou navštívila ve čtvrtek 16. června 2022 Prahu. V Lichtenštejnském paláci se postupně setkala s představiteli české vlády, a také předsedy obou parlamentních komor.

„Návštěva Konference předsedů Evropského parlamentu v předsednické zemi před začátkem jejího předsednictví je dlouholetou tradicí a je stěžejní pro položení základů budoucí úspěšné spolupráce,“ řekla předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsola.

Hlavním bodem jednání byla diskuse nad prioritami předsednictví České republiky v Radě Evropské unie. Opomenuta však nezůstala ani témata, která budou dominovat v Evropské unii v průběhu českého předsednictví. Mezi nimi byl kladen důraz na pokračující podporu a pomoc Ukrajině, potravinovou bezpečnost, dodávky energií, klimatické cíle, digitální tranzici a ekonomickou obnovu.

„Oceňuji přístup paní předsedkyně Metsoly k českému předsednictví. Její doporučení nám velmi pomohla při jeho přípravách. Rada EU a Evropský parlament jsou partnery v legislativním procesu EU, a tak je klíčové, abychom si před začátkem předsednictví sdělili vzájemná očekávání,“ uvedl předseda vlády České republiky Petr Fiala.

Zástupci vlády České republiky a Konference předsedů Evropského parlamentu se shodli, že v současné situaci je nutné, aby EU postupovala při řešení krizí jednotně. Zástupci jednotlivých politických skupin Evropského parlamentu proto přislíbili podporu českému předsednictví při dosahování jeho cílů.