Pavel Doucha "> Okresní úřad v Nymburku nerespektuje rozhodnutí soudu a stále odmítá zpřístupnit informace - Ekolist.cz

Ekologický právní servis: Okresní úřad v Nymburku nerespektuje rozhodnutí soudu a stále odmítá zpřístupnit informace

4. září 2002 | Ekologický právní servis
Autor: Pavel Doucha, tel: tel: 0361/256662
Pražský krajský soud vydal již v květnu tohoto roku rozsudek, v němž konstatoval, že Okresní úřad v Nymburku protizákonně odepřel Ekologickému právnímu servisu1/ poskytnutí informací/2 o plánované výstavbě dálnice D11. Do dnešního dne však na tento rozsudek nijak nereagoval, ačkoliv mu Krajský soud přikázal informace poskytnout. Tím opět porušil zákon o svobodném přístupu k informacím. Ekologický právní servis se proto odvolal ke Krajskému úřadu Středočeského kraje.

“Okresní úřad dál vrší nezákonnosti ve věci výstavby dálnice D11. Jeho úředníci počítají nepokrytě s tím, že s koncem roku budou všechny okresní úřady zrušeny a nikdo pak už nedohledá konkrétní zodpovědnost za závažné chyby, k nimž došlo při povolování stavby dálnice”, řekl Mgr. Pavel Doucha z Ekologického právního servisu. Soudy přitom řeší dalších pět žalob, které ve věci výstavby dálnice D11 Ekologický právní servis v zastoupení ekologických iniciativ podal. Státním orgánům vyčítají, že při povolování dálnice zcela selhaly při ochraně Národní přírodní rezervace Libický luh a odsouhlasily trasu dálnice, která Libický luh maximálně poškodí.

“Existují přitom reálné kompromisy, které umožní zachování základních funkcí rezervace. Jednou z variant je například vést dálnici přes zbytek Libického luhu po tzv. estakádě (mostu na pilotech), což umožní bezproblémovou migraci živočichů pod dálnicí a zachování dočasných tůní, které jsou biotopem chráněných druhů živočichů”, dodal k tomu Mgr. Doucha.

1/ Ekologický právní servis je nezisková organizace právníků, zabývající se ochranou životního prostředí a lidských práv právní cestou. Blíže viz: www.i-eps.cz. V kauze výstavby dálnice D11 zastupuje místní ekologické organizace Svoboda zvířat Hradec Králové, Sdružení za šetrnou dopravu a Hnutí Duha Kostelec nad Černými Lesy.

2/ Předmětem žádosti bylo zaslání kopií vybraných rozhodnutí, stanovisek a expertních vyjádření státních orgánů, zejména orgánů ochrany přírody, báňských úřadů a hygienika k výstavbě dálnice D11 Praha - Hradec Králové.
Pavel Doucha, tel: tel: 0361/256662