Jana Šůchová "> OSN se letos znovu připojí k Hodině Země - 60 minut tmy pro světlo - Ekolist.cz

Informační centrum OSN v Praze: OSN se letos znovu připojí k Hodině Země - 60 minut tmy pro světlo

25. března 2011 | Informační centrum OSN v Praze
Autor: Jana Šůchová, tel: 257 199 831
Vše začalo v australském Sydney v roce 2007. Více než dva miliony lidí a na dvě tisícovky firem se tehdy rozhodli otevřeně vyjádřit obavu před klimatickou změnou symbolickým zhasnutím světel na jednu hodinu. Pouhý rok poté se z této iniciativy stalo globální hnutí, do něhož se zapojilo přes padesát milionů lidí z 35 zemí a teritorií. Na jeho podporu pohasly na Hodinu Země i např. Koloseum v Římě nebo most Golden Gate v San Francisku. V následujících letech se zapojily již stovky milionů lidí z celkem 128 zemí světa (2010).

Letošní Hodina Země připadá na sobotu 26. března od 20.30 do 21.30 hod. místního času podle časových pásem. Jako v minulých letech se připojí i Organizace spojených národů symbolickým zhasnutím veškerého osvětlení, které není nutné pro chod organizace. Světla zhasnou v centrále OSN v New Yorku i v úřadovnách po celém světě, včetně společného sídla organizace v České republice, pražského Domu OSN.

Prohlášení k Hodině Země vydal generální tajemník OSN Ban Ki-moon:

Zítra se stovky milionů lidí na celém světě připojí k Hodině Země. Zhasnutím světel na jednu hodinu vyšlou jasný signál o společné touze změnit současný postoj lidstva k planetě.

Jako v předchozích letech se Hodiny Země aktivně zúčastní i Organizace spojených národů. Ve tmě se ocitne hlavní budova OSN v New Yorku i další velké i menší úřadovny po celém světě.

Je tomu už více než půl století, kdy na nábřeží newyorské řeky East River vyrostla budova OSN, symbol světového míru a spolupráce. V současné době prochází potřebnou rekonstrukcí a obnovou. Po svém dokončení bude centrála OSN certifikována LEED (Leadership in Energy and Environmental Design, pozn. iCentrum OSN v Praze) a bude spotřebovávat méně energie i vody a produkovat méně odpadu. Stane se jedním z nejlepších příkladů moderní udržitelné architektury.

Na celém světě přinášejí jednotlivci, komunity, firmy i vlády nové příklady naší společné budoucnosti – nové vize pro udržitelný život a nové technologie, které ji pomohou uskutečnit.

Připojme se zítra všichni k úsilí o ochranu planety a zajištění kvalitního života. Ať těch 60 minut tmy pomůže světu spatřit světlo.
Jana Šůchová, tel: 257 199 831