ČSSD: P. Poc: Zvykli jsme si tvrdit, že evropský systém schvalování pesticidů je nejpřísnějším na světě

13. září 2018 | ČSSD
Dnes Evropský parlament odhlasoval zprávu europoslance Pavla Poce týkající se implementace nařízení o přípravcích na ochranu rostlin. Jedná se o reakci na hodnocení Výzkumné služby Evropského parlamentu, která upozornila na to, že nařízení není plně implementováno, což může mít dalekosáhlé důsledky na bezpečnost látek a potravin v Evropské unii.

„Zvykli jsme si tvrdit, že evropský systém schvalování pesticidů je nejpřísnějším na světě. To sice může být pravda, ale když nyní poprvé přezkoumáváme jeho zavedení do praxe, zjišťujeme, že je znehodnocen nerespektováním, obcházením, zneužíváním a malou transparentností jak na úrovni EU, tak na úrovni členských států. Nařízení týkající se pesticidů není plně implementováno a zásada předběžné opatrnosti je často ignorována. Současný stav by mohl vést k ohrožení zdraví Evropanů, druhové rozmanitosti, ekosystémů nebo půdy," říká Pavel Poc.

„I kdyby vše probíhalo dokonale, na konci rozhodovacího procesu je téměř anonymní stálý výbor, který bez jakékoli demokratické nebo expertní legitimace, bez jakékoli zodpovědnosti činí za zavřenými dveřmi rozhodnutí, jejichž modem operandi není věda, ale politické zadání jeho členů z členských států. Jejich rozhodnutí přitom mají vážné dopady na životy evropských občanů."

„Tento parlament bohužel nemá samostatnou zákonodárnou iniciativu, proto mu nezbývá než naléhat na Komisi a členské státy, aby tyto problémy řešily. Po dnešním dni již však nemůžou předstírat, že o nich neví."

„To, že mou zprávu přijala většina, je jasným signálem. Do zprávy se však bohužel dostal i pozměňovací návrh mých kolegů, který nepravdivě tvrdí, že se počet pesticidů dostupných na evropském trhu snižuje. Veřejná databáze Evropské komise přitom jasně dokazuje, že je dnes v Evropě dvakrát tolik přípravků, než tomu bylo v roce 2009."