Robert Sedlák "> Partnerství pro Budějovické náměstí - Ekolist.cz

Nadace Partnerství: Partnerství pro Budějovické náměstí

15. března 2004 | Nadace Partnerství
Autor: Robert Sedlák, tel: 542 422 768
Společnosti působící v okolí stanice metra Budějovická podepsaly v pondělí 15. března společné prohlášení o spolupráci na úpravách vzhledu a fungování veřejných prostranství v prostoru mezi ulicemi Budějovická, Olbrachtova, Poláčkova a Antala Staška na Městské části Praha 4.
Celý proces pomáhá koordinovat Nadace Partnerství. Současně s podpisem deklarace byly spuštěny také webové stránky projektu www.prostranstvi.cz/budejovicka.

Cílem spolupráce je postupně přeměnit tranzitní prostor Budějovická v přátelské náměstí vhodné pro setkávání lidí všech věkových skupin, s dostatkem vhodných míst k sezení, občerstvení a aktivní odpočinek.

Místo by se mělo stát centrem s jednoduchou orientací, dostatkem zeleně, vodních a uměleckých prvků, které přitahuje obyvatele a návštěvníky kulturními aktivitami pod otevřeným nebem. Mělo by být vizitkou všech zúčastněných.

Signatáři prohlášení věří, že zlepšení vzhledu a pohody místa, kterým denně prochází 70 000 lidí, zvýší také konkurenceschopnost lokality vůči ostatním vznikajícím administrativním centrům v Praze. Společný postup umožní také efektivnější spolupráci s MČ Praha 4, s magistrátem města Prahy a s dalšími partnery.

Obdobná partnerství mezi veřejnoprávními institucemi a podnikatelskými subjekty se osvědčila i v zahraničí; běžná jsou v USA a v Evropě fungují např. v Lille a Chauny (Francie) nebo v Bruselu či Charleroi (Belgie).

Prvními signatáři deklarace Partnerství pro Budějovické náměstí jsou: Česká spořitelna, a. s., opravní podnik hl. m. Prahy, a. s., Domov, a. s., Gymnázium Budějovická, Nákupní centrum Budějovická – HSP, a. s., Skanska Property Czech Republic, s. r. o., ZŠ Poláčkova.
Architekt Robert Sedlák z Nadace Partnerství říká: „Není jednoduché u nás aplikovat osvědčené postupy ze zahraničí, v naší společnosti je pořád ještě zakořeněna nedůvěra ve spolupráci. Ale těším se, až bude dnes pustý prostor před centrálou České spořitelny oživený zelení a už na jaře tam budou lavičky plné lidí“.

13. května se uskuteční na Budějovické jarní pouliční slavnost s pestrým kulturním programem, při které budou veřejnosti předány do užívání první úpravy – stromy, lavičky, pergoly s popínavou zelení a výtvarný objekt před centrálou České spořitelny.

Jack Stack, předseda představenstva České spořitelny, a. s. uvedl: „Důvod, proč Česká spořitelna investuje do úprav veřejného prostoru, je v tom, že chceme být dobrými sousedy v místě, kde podnikáme. S dnešní Budějovickou nemůže být nikdo spokojen. Změnu můžeme dosáhnout, jen když se my podnikatelé spolu s městem a občany shodneme na společné vizi a tu budeme postupně realizovat“.

Kontakt:
Robert Sedlák, tel. 542 422 768, robert.sedlak@ecn.cz, www.nadacepartnerstvi.cz

Nadace Partnerství je společně s pěti sesterskými nadacemi v Polsku, Maďarsku, Rumunsku, Bulharsku a na Slovensku součástí středoevropského konsorcia Environmental Partnership. Byla založena v roce 1991 skupinou převážně amerických nadačních dárců zastoupených German Marshall Fund of the United States. Nadace Partnerství se postupně vypracovala v největší soukromý zdroj finanční podpory ekologických projektů obcí a nevládních neziskových organizací v ČR. Od svého vzniku v roce 1991 do konce roku 2003 podpořila formou nadačních příspěvků ve výši přes 100 miliónů korun už na 1350 projektů nevládních neziskových organizací a obecních úřadů. Nadace je příjemcem příspěvku do nadačního jmění z Nadačního investičního fondu. V roce 2003 se Nadace Partnerství sloučila s Nadačním fondem Josefa a Petry Vavrouškových.
Robert Sedlák, tel: 542 422 768