Václav Vašků "> Pěstování geneticky manipulovaných plodin je katastrofou odhaluje nová britská studie - Ekolist.cz

Greenpeace: Pěstování geneticky manipulovaných plodin je katastrofou odhaluje nová britská studie

18. září 2002 | Greenpeace
Autor: Václav Vašků
Geneticky manipulované (GM) plodiny se pro USA a Kanadu staly ekonomickou katastrofou. Ukazuje to nová studie s názvem Semena pochyb publikovaná včera v Londýně britskou organizací Soil Association - největším sdružením ekologických zemědělců ve Velké Británii.

Odhaduje se, že od roku 1999 stálo pěstování GM sóji, kukuřice a řepky ekonomiku USA přinejmenším 12 miliard dolarů navíc, a to především díky vyšším dotacím farmářům, nižším cenám úrody, ztrátě exportních možností a stažení některých produktů z trhu. Farmáři nedosahují vyššího profitu slibovaného biotechnologickými společnostmi a trh s GM potravinami se hroutí. Hlavní příčinou těchto potíží je tzv. genetická kontaminace, jež se rozšiřuje na všech stupních potravinového průmyslu a zemědělství.

Závažnost problémů s GM plodinami vedla k tomu, že 200 sdružení reprezentujících farmáře a ekologické zemědělce v USA a Kanadě volá nyní po zákazu nebo alespoň moratoriu na zavádění další geneticky manipulované plodiny, kterou má být GM pšenice. Někteří politici v USA jsou situací natolik znepokojeni, že letos v květnu předložili Kongresu balík návrhů nové legislativy, která se týká ekonomických, tržních a legislativních okruhů těchto problémů.

Studie Soil Association s názvem Semena pochyb je první prací, která odhaluje rozsah a závažnost dopadů GM plodin na potraviny a zemědělství v severní Americe, kde se v současné době pěstují celé tři čtvrtiny světové produkce GM úrody. Je to zatím nejucelenější přehled situace poskytnutý experty, kteří nejsou svázáni s biotechnologickým průmyslem.

„Rozhodnutí, zda připustit komerční pěstování GM plodin také ve Velké Británii, bude učiněno již příští rok,“ informoval sir Peter Melchett, politický ředitel Soil Association a upozornil, že britské zemědělství, jež se nyní zmítá v hluboké krizi, je ve velkém pokušení tuto novou technologii přijmout.

„GM plodiny byly v USA zavedeny v době, kdy se farmáři stali značně finančně zranitelnými. Sliby biotechnologického průmyslu, že GM technologie jim mohou přinést prospěch, byly přijímány s nadějí. Avšak ukázalo se, že pěstování GM plodin je spíše finanční zátěží. Pěstování GM plodin ve Velké Británii podlomí konkurenceschopnost britského zemědělství,“ varoval Melchett.

Sdružení Soil Association doufá, že zveřejnění této studie povede k lépe informované veřejné debatě a nezávislejším rozhodnutím o pěstování GM plodin ve Velké Británii, jež nebudou činěna pod nátlakem.

„Doufáme, že britští zemědělci vezmou naše závěry vážně. Většina světa jde dnes GM-free a v Evropské unii není pro GM plodiny žádný odbyt. Stále se ještě můžeme vyhnout chybám, které byly udělány v USA a Kanadě, ale pouze v případě, že neotevřeme láhev s džinem genetických manipulací, jež představuje pěstování GM plodin,“ připomněl Melchett a dodal, že současný bouřlivý rozvoj ekologického zemědělství nesmí být podkopán pěstováním GM plodin. Studie zpracovaná Soil Association přesvědčivě ukazuje, že oba dva typy zemědělství vedle sebe nemohou koexistovat.

Také český Svaz ekologických zemědělců (PRO-BIO) dnes vyjádřil obavu z pokusného pěstování GM plodin v České republice: „Pokud se geneticky manipulované organismy rozšíří do životního prostředí, může to znamenat vážnou hrozbu pro všechny naše ekozemědělce,“ prohlásil Jiří Urban, místopředseda svazu PRO-BIO a dodal, že přenosu pylu z GM plodin na přirozené (GM-free) rostliny nelze nijak účinně zabránit.

Další informace:

Ing. Zuzana Piknová, vedoucí genetické kampaně Greenpeace ČR,

Václav Vašků, tiskový mluvčí Greenpeace ČR,
mobil: 0603/414 739, e-mail: vvasku@cz.greenpeace.org

Jiří Urban, místopředseda svazu ekologických zemědělců PRO-BIO
tel.: 0649-214586, e-mail: jiri.urban@pro-bio.cz

Internet:

Soil Association Media Office můžete kontaktovat na telefonním čísle:
+44-117-914 2448 nebo na e-mailové adrese: sflook@soilassociation.org

V letech 1999, 2000 a 2001 platily USA odhadem 3 až 5 miliard dolarů ročně jako zvláštní zemědělské dotace farmářům pěstujícím GM plodiny. Ztráta zahraničních trhů byla odhadem vyčíslena na 2 miliardy dolarů. Další přibližně 1 miliardu dolarů stály náklady v souvislosti se skandálem, kdy do potravin pronikla nepovolená odrůda geneticky manipulované kukuřice Starlink určená pouze jako krmivo pro zvířata. Celkové vícenáklady související s pěstováním GM plodin tak přesáhly 12 miliard USD.

Geneticky manipulovaná řepka, kukuřice, sója a bavlna byly komerčně pěstovány v severní Americe od roku 1996. Tyto GM plodiny byly určeny hlavně k výrobě rostlinného oleje, jako krmivo pro zvířata a v případě GM sóji též k výrobě potravin.

Zpráva Semena pochyb se mj. opírá o rozhovory s ekologickými i konvenčními zemědělci ve státech středozápadu USA, jež se uskutečnily v lednu a únoru 2002, stejně jako na důkazech nezávislých akademických vědců, poradců a průmyslových analytiků v USA a Kanadě.

Nestle, Unilever, Heinz a další velcí výrobci a řetězce supermarketů zakázaly geneticky manipulované potraviny ve výrobcích vlastních značek.