RNDr. Jindřich Petrlík "> Petice požaduje bezpečí pro lidi z okolí Spolany - Ekolist.cz

Arnika - Program Toxické látky a odpady: Petice požaduje bezpečí pro lidi z okolí Spolany

25. září 2002 | Arnika - Program Toxické látky a odpady
Autor: RNDr. Jindřich Petrlík, tel: 222 781 471

Spolana Neratovice musí přestat být hrozbou pro své okolí! To je cíl občanské petice, jejíž vznik iniciovalo občanské sdružení ARNIKA společně s obyvateli Neratovicka, zastoupenými v petičním výboru Stanislavem Sarkisovem z Větrušic a neratovickým veterinářem Dr. Vlastimilem Mrňákem. „S textem petice chceme dnes večer seznámit také starosty obcí a vedení chemičky na shromáždění svolaném Spolanou do Společenského domu v Neratovicích,“ zdůvodnil tiskový mluvčí Arniky, Marek Jehlička, proč petice vznikla právě dnes.

Petice požaduje bezpečnou likvidaci starých ekologických zátěží, důkladný průzkum reálných dopadů provozu chemičky na její okolí a zajištění výroby proti vypouštění a havarijním únikům škodlivin, především rtuti, dioxinů a dalších chlororganických látek. Text petice dále protestuje proti spuštění výroby, dokud nedojde k úplné revizi bezpečnosti, zejména nebezpečného provozu PVC a nebude s veřejností projednáno zabezpečení podniku proti haváriím podle požadavků zákona o prevenci závažných haváriích. Důležitým bodem je také náhrada škod, které Spolana Neratovice způsobila zemědělcům a dalším lidem z okolí nejméně za poslední tři roky.

„Zvlášť nebezpečná je ve Spolaně výroba PVC, kde opakovaně dochází k závažným haváriím,“ varoval RNDr. Jindřich Petrlík, vedoucí kampaně ARNIKY Budoucnost bez jedů. V červenci 2000 zničil únik chlóru ze Spolany úrodu za desítky milionů korun a bylo zraněno několik hasičů. V červnu 2002 ve stejném provozu výbuch zdemoloval krakovací pec a zranil dva dělníky. „V té chvíli stála Spolana jen kousek od katastrofy, protože v blízkosti se nacházejí zásobníky pro stovky tun jedovatého, rakovinotvorného a výbušného vinylchloridu,“ uvedl Petrlík a dodal: „Poslední kapkou v poháru trpělivost pak byly opakované úniky chlóru během srpnových povodní a pokus Spolany nepřiznat únik rakovinotvorných látek spojených s výrobou PVC.“

Iniciátoři petice se domnívají, že urychlená snaha obnovit nebezpečnou výrobu v provozu PVC je nezodpovědné hazardování s životním prostředím a zdravím lidí. Petrlík ještě dodává, že obnovení výroby by se mělo odložit minimálně do doby než bude zpracována nová bezpečnostní zpráva a následně i havarijní plán. S bezpečnostní zprávou má právo se seznámit a připomínkovat ji široká veřejnost. „Arnika samozřejmě tohoto práva využije a zprávu bude podrobně analyzovat,“ uzavřel mluvčí Arniky, Marek Jehlička.