Martin Hyťha "> Plzeň má dva kandidáty na Ropáka roku - Ekolist.cz

Děti Země Plzeň: Plzeň má dva kandidáty na Ropáka roku

6. dubna 2005 | Děti Země Plzeň
Autor: Martin Hyťha, tel: 377 325 654
V anketě Dětí Země o největší “antiekologický” čin Ropák roku kandidují za město Plzeň primátor města Ing. Miroslav Kalous a náměstek ředitele Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně Ing. Jiří Zídek. Primátora nominovala plzeňská pobočka Dětí Země za prosazování čtyřproudého Severojižního průtahu Plzní a průtahu Roudnou. Inženýra Jiřího Zídka nominovala tři občanská sdružení z Roudné za prosazování pro životní prostředí nepříznivé varianty průtahu Roudnou.

Nominace primátora Ing. Miroslava Kalouse Dětmi Země - Plzeň:
Za prosazování čtyřproudého silničního průtahu v těsné blízkosti historického centra Plzně, při kterém má dojít k demolicím více než třiceti převážně obytných domů a zničení velké části významného krajinného prvku Lochotínský park i přesto, že je možné vést tuto komunikaci alternativní trasou a oběma zásahům se vyhnout.

Za prosazování obchvatu plzeňské čtvrti Roudná ve variantě, při jejíž realizaci má dojít k vyvlastnění obytného domu, vystěhování jeho obyvatel a přivedení dopravy do těsné blízkosti obytné zástavby. Pan Kalous tuto variantu prosazuje i přesto, že má negativní hygienické stanovisko a existuje varianta obchvatu bez demolice obytného domu a ve větší vzdálenosti od obytné zástavby.

Nominace náměstka ředitele útvaru koncepce a rozvoje města Plzně Ing. Jiřího Zídka občanskými sdruženími z plzeňské čtvrti Roudná:
Za prosazování silničního průtahu plzeňskou čtvrtí Roudná. Tato komunikace prosazovaná Ing. Zídkem by způsobila prokazatelné a výrazné zhoršení životního prostředí ve čtvrti Roudná, včetně překračování platných hygienických limitů pro hluk (potvrzeno Krajskou hygienickou stanicí), vibrace, překroční imisních limitů pro oxidy dusíku a patrně i uhlovodíků, demolici obytných domů a násilné vystěhovaní jejich obyvatel, vyvlastnění políček místních zemědělců atd. Funkci uvedené komunikace by přitom mohla převzít rekonstrukce ulice Jateční a výstavba části silnice 1/20, která není v kontaktu s obytnou zástavbou.

Ing. Jiřího Zídka nominovala tato občanská sdružení:
Zadní Roudná za životní prostředí
Za zachování Roudné a jejího okolí
Roudná pro důstojný život

Kontakty:
Martin Marek, Děti Země – Plzeň: 775 055 665
Vladimíra Nová, Roudná pro důstojný život: 603 351 841
Ing. Miroslav Kalous, primátor města Plzně: 378 032 000
Ing. Jiří Zídek, náměstek ředitele útvaru koncepce a rozvoje města Plzně: 378 035 004
Martin Hyťha, tel: 377 325 654