Radovan Holub "> Po stopách zaniklých sklářských hutí - Ekolist.cz

Správa NP Šumava: Po stopách zaniklých sklářských hutí

22. června 2004 | Správa NP Šumava
Autor: Radovan Holub, tel: 388 450 229, 723 667 835
Ve čtvrtek 24. června 2004 bude zahájen cyklus vycházek s názvem „Po stopách zaniklých sklářských hutí“. Jitka Lněníčková, sklářská historička z muzea Šumavy v Kašperských Horách, povede návštěvníky do okolí Kvildy, kde vznikalo sklo tak skvělé, že nacházelo své zákazníky a především odbytiště i daleko za mořem. Byla to mimo jiné právě Šumava, která zajišťovala Česku věhlas jako proslulé sklářské zemi. Stopy činnosti sklářů jsou dodnes patrné na reliéfu krajiny, ale i na rozmístění lidských sídel. Kolik nalezneme mýtin a pasek uprostřed hvozdů, které vznikly pro nasycení sklářských pecí, kolik lidských osudů bylo spojeno s těmito místy a měli zde svůj domov! Byl to les, bylo to dřevo Šumavy, které umožnilo rozmach výroby skla. Důsledky jsou známy dodnes.

Na vlastní oči se můžete přesvědčit o úsilí a výsledků tvrdé práce sklářů na Šumavě. Při vycházce nemineme u Kvildy snad nejslavnější sklářskou huť, nazývanou Hraběcí. Zamíříme k někdejší Tobiášově huti a připomeneme si i sklářskou minulost na Františkově. Celý okruh do okolí Kvildy představuje nepříliš náročnou vycházku na trase dlouhé téměř 10 km, přičemž se počítá asi se čtyřmi hodinami programu. Na zájemce čekají mnohá zajímavá vyprávění i hledání pozůstatků po našich předcích, kteří vlastníma rukama utvářeli kulturní krajinu pohoří Šumavy, které je dnes zahrnuto mezi nejpřísněji chráněná přírodní území v České republice.

Cyklus vycházek, který obohacuje nabídka pro návštěvníky Národního parku Šumava, probíhá v rámci mezinárodního projektu „Skleněná archa v moři lesa Evropy“. Ten mimo jiné připomíná význam Šumavy a Bavorského lesa jako tradičního sklářského regionu. Na závěr konkrétní informace: termíny vycházek vždy v 9.30 (pouze 24.6. v 10.00 hod) od informačního střediska Národního parku v centru Kvildy. Termíny v úterý, ve dnech: 6.7., 20.7., 27.7., 17.8., 31.8., 14.9. 2004. Vycházky jsou vedeny v češtině a němčině. Poslední rada: Nezapomeňte si obout pevné boty a vzít pití a skývu chleba, protože i na Šumavě může být pořádné vedro a můžete dostat hlad.