Petr Víšek "> Podnikatelé doufají, že provedené změny v programu Zelená úsporám pomůžou rozběhnout celý program - Ekolist.cz

Hospodářská komora ČR: Podnikatelé doufají, že provedené změny v programu Zelená úsporám pomůžou rozběhnout celý program

Dnes Ministerstvo životního prostředí zveřejnilo hlavní změny v programu Zelená úsporám, které zpřístupní získání dotace širšímu okruhu žadatelů, oproti období krátce po spuštění programu. Hospodářská komora České republiky velmi vítá podstatné změny v programu, které jsou výsledkem dílčích jednání s ministerstvem i Státním fondem životního prostředí, jichž byla přímým účastníkem a zároveň iniciátorem několika hlavních podnětů na provedené změny.

„V mnoha bodech programu Zelená úsporám dochází k jeho zpřístupnění, zjednodušení a dokonce navýšení možného získání finanční podpory. To je z našeho pohledu velmi důležitý krok, který pomůže maximálně využít alokované finanční prostředky, uvedl prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel.

„Zároveň je ale třeba upozornit na další možné změny, které by v následujících fázích úprav programu Zelená úsporám mohly být provedeny,“ doplňuje viceprezident Hospodářské komory České republiky František Holec a dodává: „Jedná se zejména o podporu výstavby v nízkoenergetickém standardu, která není v aktuálním znění programu řešena. Další podstatnou změnou, kterou by Hospodářská komora České republiky uvítala, je umožnění přesunu části finančních prostředků z prodeje emisních povolenek do jiné oblasti než je bydlení, a to například do energetických úspor v průmyslu.“

Jednou z velmi vítaných změn v programu je zrušení rozlišení mezi uznatelnými a neuznatelnými náklady projektu. Po této provedené změně není třeba v jednotlivých projektech rozlišovat, jaký náklad je uznatelný a jaký nikoliv. Ostatní podmínky pro udělení dotace z Programu Zelená úsporám zůstávají ovšem nezměněny. Jedná se například o kvalifikaci dodavatelských firem, splnění technických podmínek pro použité výrobky, či naplnění jiných programem uváděných limitů a hodnot pro úspory energie.

Dalším velkým přínosem pro žadatele je úplně nová dotace na projektovou dokumentaci a energetické hodnocení. K usnadnění čerpání finanční podpory bude poskytována tato dotace do 31. března 2010 nebo do vyčerpání 50 milionů Kč. Výše dotace pro rodinné domy pro oblast A bude činit 10.000,- Kč na energetické hodnocení a 10.000,- Kč také na projektovou dokumentaci.

Třetí velkou změnou v programu je v oblasti dílčího zateplení odstranění požadavku na provedení alespoň tří opatření zároveň. Od 17. srpna bude možné žádat o dotaci na pouze jedno realizované opatření, avšak požadavek na snížení spotřeby o 20%, respektive 30% nadále trvá.

Výsledkem proběhnutých jednání je i dohoda dvou resortů – Ministerstva životního prostředí a Ministerstva pro místní rozvoj, o rozšíření programu na celkové zateplení panelových domů. Nově bude umožněno dotovat celkové zateplení v limitech a hodnotách dle programu Zelená úsporám. Hospodářská komora České republiky u tohoto bodu doporučila, aby se v případě zateplování panelových domů provedla i rekonstrukce otopných soustav, např. instalace inteligentních čerpadel nebo zřízení domovních výměníkových stanic, což vede k výrazným úsporám energie.

Hospodářská komora České republiky věří, že i když nebyly vyslyšeny všechny její návrhy a připomínky na změny v programu Zelená úsporám, umožní dnes zveřejněné změny v programu efektivnější čerpání finančních prostředků pro občany, čímž se zároveň otevřou možnosti získání avizovaných zakázek pro podnikatele.