Tiskové zprávy
Strana zelených: Podpořme budoucnost bez palmového oleje
1. února 2018 | Strana zelených
Na dnešek připadá Den bez palmového oleje. Palmový olej patří mezi nejlevnější rostlinné tuky a jeho použití je dnes natolik rozsáhlé, že pronikl do většiny potravinářských odvětví. Má však svou odvrácenou stránku, které bychom všichni měli věnovat zvýšenou pozornost.
Magdalena Davis, místopředsedkyně Zelených a bioložka, k tomu říká:
„Pěstování palmy olejné, ze které se palmový olej vyrábí, způsobuje masivní devastaci tropických deštných ekosystémů. Mnoho rostlinných i živočišných druhů se kvůli palmovým plantážím ocitá na hranici vyhynutí, dramaticky se mění místní mikroklima a zvyšuje se půdní eroze. S plantážemi je spojeno i mnoho sociálních problémů, místní zemědělci přicházejí o způsob, jak si udržet tradiční způsob hospodaření a produkovat potraviny pro lokální spotřebu, zaměstnanci plantáží dostávají příliš nízké mzdy a většina výdělku směřuje za hranice k velkým investorům. V neposlední řadě je tu i zdravotní aspekt, protože kvůli vysokému obsahu nasycených mastných kyselin zvyšuje konzumace palmového oleje riziko aterosklerózy a srdečně cévních onemocnění.
Co s tím? Každý z nás může přispět – stačí si vědomě vybírat výrobky, které palmový olej neobsahují. Že má tento negativní výběr odezvu se potvrzuje už i v českých supermarketech, například někteří výrobci müsli cereálií začali nedávno uvádět na přední straně obalu velkými písmeny “bez palmového tuku”. Pokud budeme jako spotřebitelé konzistentní, možná přispějeme k tomu, že deštné pralesy budou živit své obyvatele ekoturismem a my ve střední Evropě budeme o trochu zdravější.“
Magdalena Davis, místopředsedkyně Zelených a bioložka, k tomu říká:
„Pěstování palmy olejné, ze které se palmový olej vyrábí, způsobuje masivní devastaci tropických deštných ekosystémů. Mnoho rostlinných i živočišných druhů se kvůli palmovým plantážím ocitá na hranici vyhynutí, dramaticky se mění místní mikroklima a zvyšuje se půdní eroze. S plantážemi je spojeno i mnoho sociálních problémů, místní zemědělci přicházejí o způsob, jak si udržet tradiční způsob hospodaření a produkovat potraviny pro lokální spotřebu, zaměstnanci plantáží dostávají příliš nízké mzdy a většina výdělku směřuje za hranice k velkým investorům. V neposlední řadě je tu i zdravotní aspekt, protože kvůli vysokému obsahu nasycených mastných kyselin zvyšuje konzumace palmového oleje riziko aterosklerózy a srdečně cévních onemocnění.
Co s tím? Každý z nás může přispět – stačí si vědomě vybírat výrobky, které palmový olej neobsahují. Že má tento negativní výběr odezvu se potvrzuje už i v českých supermarketech, například někteří výrobci müsli cereálií začali nedávno uvádět na přední straně obalu velkými písmeny “bez palmového tuku”. Pokud budeme jako spotřebitelé konzistentní, možná přispějeme k tomu, že deštné pralesy budou živit své obyvatele ekoturismem a my ve střední Evropě budeme o trochu zdravější.“
Tento článek patří do kategorie |
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk