David Kunssberger "> Podzim v Geoparku Joachima Barranda - Ekolist.cz

Agentura Koniklec, o. p. s.: Podzim v Geoparku Joachima Barranda

14. října 2016 | Agentura Koniklec, o. p. s.
Autor: David Kunssberger, tel: 777239238
U příležitosti Týdne věd o Zemi pořádá Agentura Koniklec sérii akcí Podzim v Geoparku Joachima Barranda. Cyklus podzimních akcí v Geoparku Joachima Barranda navazuje na Týden věd o Zemi, připadající na polovinu října. Tato tradice je rozšířena v anglosaském prostředí a v ČR dosud není příliš známá. Od roku 1998 tradici udržuje The American Geosciences Institute http://www.earthsciweek.org/, ke kterému se přidávají další státy, resp. jejich národní geologické instituce a univerzity. Od roku 2011 vyhlašuje Týden věd o Zemi The Geological Society of London: http://www.geolsoc.org.uk/earthscienceweek. Geopark Joachima Barranda se k této tradici připojí cyklem „Podzim v geoparku“ a také v příštích letech bude Týden věd o Zemi spolu se svými partnery propagovat. Ve středu 19. 10. naváže na Týden věd o Zemi přednáška Mgr. Štěpána Raka „Zkamenělé poklady Barrandienu, aneb kam na zkameněliny v našem okolí“ v Muzeu Českého krasu v Berouně. V pátek 21. 10. je připravena tradiční vycházka studentů regionálního rozvoje po trase z Karlštejna do nitra Karlštejnské rezervace. V sobotu 22. 10. zveme na venkovní exkurzi „Výprava do prvohorního moře v okolí Radotína“. Provází Mgr. Lukáš Laibl ze Společnosti Národního muzea Hned následující den, v neděli 23. 10., je připraveno „Fotosafari“ vedené Dr. Michaelem Pondělíčkem po nejkrásnějších místech Českého krasu s podtitulem „Když zavane podzim, tak listy zezlátnou a Kras se na okamžik změní v kouzelnou říši Lorienu.“. Pozvánky na akce jsou zveřejněny na http://www.barrandien.cz/aktuality/102. V listopadu bude cyklus akcí pokračovat další venkovní exkurzí do lomu Kosov a fotografickou vycházkou s profesionály pro ty, kteří chtějí krásnou přírodu nejen vidět, ale také umět poutavě zachytit. Na počátku prosince si připomeneme 85 let od narození prof. Ivo Chlupáče a cyklus podzimních akcí uzavřeme. Podrobnosti a pozvánky na jednotlivé akce budou zveřejněny na stránkách www.barrandien.cz na facebookové stránce https://www.facebook.com/geopark.joachima.barranda. Srdečně také ještě na poslední chvíli zveme k účasti v prodloužené fotografické soutěži „Krásy krasu“ 2016 - http://www.barrandien.cz/fotosoutez/.