Tomáš Popp "> Podzim vládne, uzeniny a maso začínají hrát první housle… - Ekolist.cz
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/tiskove-zpravy/podzim-vladne-uzeniny-a-maso-zacinaji-hrat-prvni-housle
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tiskové zprávy

ENVIC, občanské sdružení: Podzim vládne, uzeniny a maso začínají hrát první housle…

2. října 2012 | ENVIC, občanské sdružení
Autor: Tomáš Popp, tel: 739 654 834
Plzeňské farmářské trhy se staly trvalou součástí městského života v Plzni. V sobotu 6. října dopoledne (8 – 12h) opět zaplní téměř 50 prodejců prvotřídních potravin okolí Mlýnské strouhy. První letošní říjnové trhy budou ve znamení uzenin a masa. Uzenářů se na každých Plzeňských farmářských trzích prezentuje zhruba 6. Plzeňský kraj je prostě krajem uzenin a masa.
Pořadatelem Plzeňských farmářských trhů je občanské sdružení ENVIC ve spolupráci s hotelem Gondola.


Uzeniny, husy, kuřata…
„Na trhy vybíráme jen prodejce uzenin, kteří je vyrábějí opravdu z masa. V prodávaných párcích, salámech, šunce, klobásách, tlačenkách… nenajdete žádné separáty, mouku či sóju. Podíl masa je v nich velmi vysoký“, říká Tomáš Popp, koordinátor trhů z o.s. ENVIC. Kdo si na Plzeňských farmářských trzích koupil například hovězí salám z Angus farm, už si těžko zvykne na nedochůdče ze supermarketu. Je v něm 89 % masa! Další prodejci samozřejmě splňují také výše popsaná kritéria. ZEFA Volary vozí parádní zvěřinové klobásy, vepřovou šunku i salámy. Pan Šneberger ze Železné rudy je vyhlášený svou sušenou šunkou a šunkovým salámem. Uzenář pan Matějka z Letin je specialistou na zabijačkové lahůdky a uzeniny s pivem Purkmistr. Terešovské uzeniny se proslavily například tlačenkou v bachoru, párky nebo domácí nádivkou.

Na těchto trzích se nebudou prodávat nejen uzeniny, ale i maso a drůbež. Milovníci hus si přijdou na své. Pan Puchta z ekofarmy Svinná totiž přiveze husy chované v krásné šumavské krajině. Kuřata bude možné nakoupit nejen u něj, ale i u stánku farmy Zephyr. Delikátní hovězí a jehněčí maso najdete tam, kde bude vonět gril. Stánek ekofarmy Jemnice je již legendární.

„Z Vysočiny přijedou i zástupci biofarmy Sasov. Jsou to specialisti na chov přeštického prasete. Prodávají nejen vepřové maso, ale i uzeniny. Přeštíci mají původ v našem kraji, proto je skoro povinností jejich chov podpořit“, vysvětluje Tomáš Popp, koordinátor trhů z o.s. ENVIC.
Maso přeštického prasete je delikátní. Pan Sklenář ze Sasova je navíc chová ve volných výbězích (ekologicky). Mají se u něj opravdu skvěle. To se pak projevuje i na kvalitě masa. O tomto víkendu se v Erfurtu (Německo) koná kuchařská olympiáda. Vařit na ní bude i český reprezentační tým. Co myslíte, že budou vařit? Hlavní chod pečené vepřové karé a smažený vepřový bůček bude pocházet z přeštického selátka. To jen dokazuje, jak kvalitní potraviny se na Plzeňských farmářských trzích dají nakoupit.
„Myslím si, že bychom si měli více vážit potravin z okolí Plzně. Jsem moc rád, že se na Plzeňských farmářských trzích prodávají například nebílovská jablka, mošt, švestky. Vynikající pečivo, uzeniny i maso z našeho nejbližšího okolí jsou neméně chutné. Těším se na zabijačkové speciality. Vím, že je naši řezníci umějí skvěle“, říká starosta ÚMO 3 Jiří Strobach.

Prodejci na Plzeňských farmářských trzích
Jako tradičně přijedou zelináři ze Zlínska, Plzeňska i Středních Čech, ovocnáři ze Slaného, Nebílov, Těnovic a sadů Vlkov nad Lesy. Skvělé pečivo napečou pekaři z Dobřan, Plzně a ze Sušice. Vynikající koláče, muffiny a dorty nabídne Anděl Station z Plzně. Posedět si můžete v kavárně umístěné přímo na trzích. Valašské frgály hledejte u stánku pekařství Fimako. Pan Martínek z Osvračína bude prodávat vajíčka z vlastní farmy. Na čerstvé i zpracované ryby se můžete těšit z CHKO Český les a ze Šumavy (Pstruhařství mlýny). Mošty budou prodávat ovocnáři z Nebílov, pan Ilgner ze Šťáhlav a biomoštárna z Manětína. Kozí, kravské i ovčí sýry bude možné zakoupit z Horského statku Abertamy, biofarmy Držovice, biofarmy Slunečná a chráněné dílny Simabelle. Nebude chybět ani minimlékárna Joma, která nabídne úžasné mléčné výrobky (tvaroh, jogurty, čerstvé sýry…).

Kompletní seznam a informace o prodejcích najdete na www.plzensketrhy.cz. Příští Plzeňské farmářské trhy se uskuteční 20. října.
Tomáš Popp, tel: 739 654 834
Tento článek patří do kategorie |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama


Pražská EVVOluce

 
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist