Moravskoslezský kraj: Pojeďte s námi na kole Severní Moravou a Slezskem

15. června 2004 | Moravskoslezský kraj
V Hornickém muzeu v Ostravě odstartuje v sobotu 10. července 2004 mezi 9. a 10. hodinou peloton KRÁSNÝ REGION 2004 aneb na kole Severní Moravou a Slezskem. V celkem šesti etapách mohou všichni, kdo mají chuť a kolo, projet společně s významnými osobnostmi téměř celý Moravskoslezský kraj. S celorepublikovým pelotonem KRÁSNÁ ZEMĚ 2004 se krajský setká ve čtvrtek 15. července 2004 v Klimkovicích, odkud budou společně pokračovat do Ostravy na Černou louku, kde budou 17:00 a 18:00 hodinou přivítány. 16. července budou oba pelotony společně pokračovat až na Hrčavu.

Pořadatelem této významné regionální akce je DESTINAČNÍ MANAGEMENT MORAVSKO SLEZSKÝ – firma Enterprise plc.,s.r.o., patronem je Moravskoslezský kraj. Regionální peloton odstartuje hejtman kraje Evžen Tošenovský, který také všechny účastníky přivítá v závěrečné trase v Ostravě na Černé louce. 2. ročník celorepublikového pelotonu Krásná země, který začíná 25. června 2004 v Chebu, připravuje agentura CzechTourism – Česká centrála cestovního ruchu.

KRÁSNÝ REGION 2004 aneb na kole Severní Moravou a Slezskem
10. – 15. července 2004
První ročník projektu, jehož cílem je aktivně zapojit do něj širokou veřejnost a potvrdit rčení, že „Severní Morava a Slezsko je regionem kontrastů a příležitostí“. Trasa je rozdělena do 6 etap vedoucích Ostravskem, Opavskem, Krnovskem, Hrubým a Nízkým Jeseníkem a zpátky na Ostravsko. Některé trasy jsou vzhledem ke své náročnosti doplněny o další způsob přepravy – vlak, parní vlak, cyklobus – takže průměrná délka denní cyklistické trasy se pohybuje okolo 40 km (nejkratší 31 km, nejdelší 53 km). Veřejnost se může zdarma kdykoliv a kdekoliv přidat. Každé etapy „Krásného regionu 2004“ či doprovodných programů se budou účastnit významné osobnosti veřejného života – sportovci, umělci, populární osobnosti, starostové a další.

Moravskoslezský kraj nad celou regionální akcí převzal záštitu. „Byli bychom rádi, kdyby se z této akce stala tradice, která by každým rokem vedla jinou trasou našeho regionu. Především chceme tímto projektem masivně podpořit domácí cestovní ruch,“ uvedl Josef Jalůvka, náměstek hejtmana kraje.

Během doprovodných programů si účastníci například prohlédnou zámek v Kravařích, bílý a červený zámek v Hradci nad Moravicí, projedou se starobylou parní úzkorozchodnou lokomotivou na Osoblažsku anebo na loďkách na Slezské Hartě, zastaví se na poutním místě P. Marie Pomocné ve Zlatých Horách, poznají repliku středověkého hornického městečka v údolí Ztracených štol, nahlédnou do Muzea papíru ve Velkých Losinách a ochutnají kvasnicové pivo rýmařovského pivovaru Excelent.

KRÁSNÁ ZEMĚ 2004 aneb putování napříč Českou republikou
25.6. – 16.7.2004

Druhý ročník projektu, jehož cílem je připomenout občanům krásu a rozmanitost naší vlasti a motivovat je k trávení dovolené v České republice, je rozdělen do 20 cyklistických etap. Veřejnost se může zdarma kdykoliv a kdekoliv přidat. Smyslem akce je také přesvědčit podnikatele i státní správu o významu cestovního ruchu pro ekonomiku státu, proto se k pelotonu přidají významné osobnosti - představitelé vlády ČR, populární osobnosti kultury, hudby a sportu, představitelé jednotlivých krajů a institucí, podnikatelé, turisté a spousta dalších.

Během cyklojízdy budou mít účastníci příležitost navštívit 15 hradů, 24 zámků, 2 skanzeny, 10 velmi netradičních muzeí, nejméně čtyřikrát se nechají hýčkat lázeňskou pohodou, dvakrát sestoupí do katakomb, třikrát vyšplhají na rozhlednu, třikrát se vykoupou v našich nejznámějších vodních nádržích a použijí 20 jiných dopravních prostředků než cyklistické kolo.

Bližší informace lze získat:

KRÁSNÝ REGION 2004 aneb na kole Severní Moravou a Slezskem
Vladimír Vavrečka, Enterprise plc, s. r. o.
595 228 190 – 191, 603 868 544, vladimir.vavrecka@enterpriseplc.cz
www.enterpriseplc.cz