Děti Země: Politici letos zcela ovládli anketu o zelenou perlu

22. dubna 2002 | Děti Země
Do finále ankety Zelená perla roku 2001 s osmnácti výroky se nakonec dostalo neuvěřitelných deset výroků od politiků z ODS a ČSSD, kteří v nich loni slovně útočili vůči ochranářům a jejich práci pro přírodu.Velkou šanci na prvenství má tak opět bývalý ministr dopravy a spojů a lídr ODS za Moravskoslezský kraj Martin Říman, který se v anketě umístil již třikrát za sebou "jen" na druhém místě. Bez šanci jistě také nebude poslanec a horlivý zastánce myslivců František Brožík, který bude naopak své další působení v Poslanecké sněmovně obtížně obhajovat.

"Je samozřejmě složité vybrat z tak velkého množství výroků opravdu ty nejlepší, ale tak jsou nastavená pravidla," poznamenal koordinátor ankety Miroslav Patrik z Dětí Země. Podle něho tak občas mohou zapadnout zajímavé výroky, které také vypovídají o "současné" době. Vše ale závisí na vkusu sedmi členů Komise ze 129, kteří o postupujících výrocích rozhodují.

Příkladem může být rozporuplná osobnost jaderného fyzika Františka Janoucha, který v Právu ze 17. dubna 2001 uvedl: "Lidstvo, přinejmenším jeho osvícenější hlavy, si dnes uvědomují, že jádro může poskytovat lidstvu čistou a potřebnou energii ještě mnoho desítek let, ne-li dokonce stovek let."

Mezi zlovolné výroky lze zase třeba zařadit názor ředitele Národní galerie a velkého příznivce ODS Milana Knížáka, který do Reflexu z 11. října 2001 napsal: "Vadí mi militantní ekologičtí aktivisté, jimž jde často jen o moc a kteří jsou podporováni z nejrůznějších, ne vždy čistých zdrojů."

"Tyto výroky se však do finále nedostaly, tak je aspoň uvádíme jako typové příklady", upozornil Patrik. Přehled všech 18 finálních výroků je na internetové stránce www.detizeme.cz/ropak. Je zde samozřejmě také uvedeno všech dosavadních šest vítězů ankety od roku 1995 i se svými perlami.

Výsledky ankety a také ankety o titul Ropák roku 2001 budou zveřejněny na soirée v sobotu 27. dubna 2002 od 14 hodin v brněnském divadle Husa na provázku za účasti některých osobností ekologického hnutí a veřejného života. Vstupenky za 100 Kč lze získat v Brně v Ekologické poradně (Panská 9), v divadle Husa na provázku (Zelný trh 9) či u Dětí Země (Cejl 48/50, telefon/fax 05-45210393, e-mail dz.brno@ecn.cz).

Vítězové ankety od roku 1995 do roku 2000: předseda ODS Václav Klaus, publicista Jefim Fištejn, poslanec za ODS Petr Nečas, pracovník Ministerstva zemědělství a bývalý prezident Asociace profesionálních myslivců Libor Řehák, bývalý přednosta Okresního úřadu v Jindřichově Hradci Lukáš Mikulecký a pracovník Kriminalistického úřadu Policejního prezídia ČR Rudolf Zeman.