Calla: Pomocná ruka podaná Stropnici

15. srpna 2003 | Calla, tel: 387 311 381
Již druhý měsíc probíhá kosení mokřadních a rašelinných luk v nivě řeky Stropnice nedaleko Jílovic a Borovan. V národní přírodní rezervaci Brouskův mlýn zabezpečují tímto způsobem členové českobudějovického sdružení CALLA péči o toto chráněné území, vyhlášené v roce 1991. Za pomoci dalších brigádníků z řad studentů, a to nejen z okolí, ale přiložit ruku k dílu přijeli například i vysokoškoláci z Brna, kosí CALLA ručně téměř 7 hektarů. Stejnou plochu udržuje Středisko pro ochranu přírody a výchovu STROM a 15 hektarů mokřadních luk kosí s využitím lehké mechanizace ochranářská firma GEMINI.

Cílem této činnosti, která probíhá pod odborným vedením Agentury ochrany přírody a krajiny v Českých Budějovicích je udržet podmínky pro výskyt vzácných a ohrožených druhů rostlin a živočichů, což se díky opakovanému a již deset let realizovanému úsilí daří. Tuto skutečnost ostatně konstatovali i účastníci červnového semináře, který CALLA uspořádala spolu s Agenturou ochrany přírody a krajiny v Borovanech. Odborníci konstatovali, že chráněné území vyhlášené na místo původně plánované náhradní rekultivace za zemědělskou půdu pro Jadernou elektrárnu Temelín plní svou funkci a je předpoklad, že při provádění současných zásahů zůstane zachován zásadní charakter tohoto významného území .

Ke CALLE patří Brouskův mlýn

Zmíněný seminář byl jedním z výstupů projektu „ Význam a přínos národní přírodní rezervace Brouskův mlýn“, který CALLA v letošním roce realizovala za přispění Ambasády nizozemského království v Praze. „Projekt se snažil několika formami zhodnotit dosavadní výsledky praktické ochrany významného chráněného území a stanovit další zásady shrnuté v plánu péče“, uvedl Vladimír Molek ze sdružení CALLA, zodpovědný za projekt.“ Vydáním barevné brožury a její distribucí mezi obyvatelstvo na Borovansku a Jílovicku jsme se snažili informovat rovněž veřejnost o existenci tohoto území a o činnostech, kterou zde ochránci přírody zabezpečují“uvedl dále Vladimír Molek. Obdobnou funkci má i informační tabule nainstalovaná na hranici rezervace. Rovněž výstava barevných fotografií představená poprvé na semináři v Borovanech, má za úkol přiblížit přírodovědecké zajímavosti a krajinářské scenerie chráněného území. Výstava bude instalována ještě v dalších místech regionu. Na podzim v Jílovicích a v únoru příštího roku v Českých Budějovicích.

Vladimír Molek,
tel.387 311 381