Pavel Vlček "> Poruchy v jaderné elektrárně Temelín: společnost ČEZ tají rychlé odstávky bloků - Ekolist.cz

Občanská iniciativa pro ochranu životní­ho prostředí / Atomstopp_atomkraftfrei leben!: Poruchy v jaderné elektrárně Temelín: společnost ČEZ tají rychlé odstávky bloků

„Nyní máme v ruce důkaz, který potvrzuje naše předchozí kritické reakce: česká energetická společnost ČEZ bagatelizuje závažné problémy jaderné elektrárny Temelín a zcela záměrně zatajuje důležité informace. Český Státní úřad pro jadernou bezpečnost tomu nečinně přihlíží,“ říká Roland Egger, předseda sdružení Atomstopp_atomkraftfrei leben!

SÚJB ve své odpovědi na dotaz českých odpůrců jádra uvedl seznam dosud zaznamenaných rychlých odstávek obou temelínských bloků. Srovnání informací poskytnutých Státním úřadem pro jadernou bezpečnost s informacemi, které o provozu JE Temelín zveřejňuje společnost ČEZ na svých internetových stránkách, ukazuje závažné odchylky:

SÚJB se zmiňuje o šesti rychlých odstávkách na 1.bloku a pěti rychlých odstávkách na druhém bloku . Oproti tomu společnost ČEZ zamlčela jednu rychlou odstávku na 1.bloku a dvě na bloku druhém.

V jednom z těchto případů dokonce společnost ČEZ zdůrazňuje, že nevznikla potřeba pro rychlé odstavení bloku, zatímco SÚJB tuto událost deklaruje jako rychlou odstávku bloku.

„SÚJB neplní své povinnosti. Jak jinak si lze vysvětlit, že společnost ČEZ na svých internetových stránkách zveřejňuje polopravdivé informace nebo je dokonce zamlčuje a zanechává tak u veřejnosti pocit, že má vše pod kontrolou?“ ptá se Pavel Vlček, předseda sdružení OIŽP.

„Každý odborník potvrdí, že je velký rozdíl, zda je jaderný reaktor odstavován kontrolovaně delší dobu nebo musí být odstaven rychle. Při tzv. rychlých odstávkách dochází k mnohem vyšší námaze materiálu, což má negativní účinky na integritu reaktorové nádoby,“ dodávají Egger a Vlček.

„Český Státní úřad pro jadernou bezpečnost to společnosti ČEZ vždy „vyžehlí“. Nezávislý kontrolní orgán by přeci již dávno poukazoval na stále nedořešené bezpečnostní problémy a otevřené otázky okolo nutných vylepšení bezpečnosti JE Temelín, které jsou uvedeny v procesu z Melku. Odstoupení vedení SÚJB by tedy již mělo být pouze otázkou času,“ uzavírají oba odpůrci jádra.

Další informace:
Pavel Vlček, sdružení OIŽP, Tel: 777 006 241