Aleš Miklík "> Poslanci podpořili dražší skládkování, ale ne rychlý konec skládek, ani pojistku proti dovozu odpadů - Ekolist.cz

Hnutí DUHA, Arnika, Greenpeace ČR a Zelený kruh: Poslanci podpořili dražší skládkování, ale ne rychlý konec skládek, ani pojistku proti dovozu odpadů

29. dubna 2020 | Hnutí DUHA, Arnika, Greenpeace ČR a Zelený kruh
Autor: Aleš Miklík, tel: 604 131 131
Výbor pro životní prostředí dnes hlasoval o pozměňovacích návrzích poslanců a poslankyň k novému zákonu o odpadech. Další pozměňovací návrhy mohou padnout ještě na 2. čtení zákona a návrh se pak znovu před závěrečným hlasováním ve 3. čtení vrátí na výbor.

Nejdůležitější výsledky hlasování:
* Poslanci výboru podpořili vládní návrh ve věci zvýšení skládkovacích poplatků se slevou pro obce, které ve velké míře třídí odpady.
* Výbor nepodpořil domácí a komunitní kompostování skrze jejich započítávání do cílů třídění, které navrhovali poslanci Čižinský a Jurečka.
* Poslanci výboru naopak bohužel většinově odmítli pozitivní návrh poslankyně Markéty Pekarové Adamové (TOP09), který navrhuje konec skládkování recyklovatelných a biologicky rozložitelných odpadů už od roku 2024 (oproti vládnímu návrhu, který jej odsouvá až na rok 2030).
* Zároveň výbor neodmítl vládní návrh na odstranění důležité pojistky bránící dovozu zahraničních odpadů ke spálení v našich spalovnách.

Projednávání novely zákona o obalech, kde se jedná i o možnosti zavedení zálohovaných PET lahví a hliníkových plechovek, bylo posunuto na další jednání výboru za 14 dní.

Ivo Kropáček, expert na odpady z Hnutí DUHA, řekl:
"Většina poslanců výboru pro životní prostředí bohužel podpořila skládkování kompostovatelných odpadů až do roku 2030. Naopak pozitivní je, že souhlasí se zvýšením skládkovacích poplatků a třídící slevou pro hodně třídící obce, které navrhuje ministerstvo životního prostředí. Zdražení skládkování a motivace k třídění odpadů jsou nutným krokem ke zvýšení recyklace u nás."

Daniel Vondrouš, ředitel Zeleného kruhu, řekl:
"Ekologické organizace, stejně jako drtivá většina veřejnosti, odmítají, aby se jiné země zbavovaly svých odpadů jejich vývozem k nám. Ministerstvo životního prostředí tvrdí, že i po změně zákona bude mít v ruce dostatečné nástroje, aby dovozu zahraničních odpadků do českých spaloven zamezilo. Budeme pečlivě hlídat, aby dovozu odpadů bránila také státní odpadová politika a aby nebyl povolen žádné spalovně u nás."

Kontakty:
Ivo Kropáček, odpadový expert Hnutí DUHA, 604 207 302, ivo.kropacek@hnutiduha.cz
Daniel Vondrouš, ředitel, Zelený kruh - asociace ekologických organizací, 724 215 068, daniel.vondrous@zelenykruh.cz
Aleš Miklík, tel: 604 131 131