Hl. m. Praha: Praha nesouhlasí se včerejším rozhodnutím vlády

15. června 2006 | Hl. m. Praha
Hlavní město Praha nesouhlasí se zřízením hraničního přechodu na neveřejném mezinárodním letišti Letňany, jak dnes projednala vláda. Důvody nesouhlasu sdělilo hlavní město před časem Ministerstvu vnitra ČR. Hlavními námitkami je – zvýšení hluku a zvýšení rizika vzniku nebezpečných havárií a ohrožení populace sysla obecného.

Hlavní město Praha ke zřízení hraničního přechodu na neveřejném mezinárodním letišti Letňany sdělilo ministerstvu vnitra svoje připomínky:

* Letiště Letňany je v územní plánu hlavního města Prahy stabilizováno jako sportovní letiště určené pro sportovní, výcvikové a zkušební lety.

* Umístění letiště v bezprostředním kontaktu s obytnou zástavbou se nepříznivě promítá v hlukovém zatížení, které je nutno již v současné době chápat jako limitní. Provoz letiště je v současné době omezen, pravidla provozu jsou dohodnuty a jejich respektování je ze strany městské části Kbely i města důsledně sledováno. Navýšení letového provozu nebo změna provozní doby není žádoucí.

* Nepříznivé dopady provozu jdou dále násobeny i polohou a provozem dalšího letiště v lokalitě, kterým je vojenské letiště Kbely. Hluková zátěž se promítá do stabilizovaných zastavěných ploch hlavního města a omezuje možný vývoj navazující oblasti. Snahou hlavního města je spíše provoz letiště tlumit, případně docílit zrušení vojenského letiště Kbely.

* Území letiště Letňany je celé zahrnuto do evropsky významné lokality soustavy Natura 2000, která byla vyhlášena vládou ČR č. 132/2005 Sb. Předmětem ochrany je populace sysla obecného a jeho biotop. Lokalita je evropsky významnou a rozsahem ojedinělou lokalitou, její poškozování je zakázáno. Nejvíce by mohla být lokalita ohrožena stavební a jinou urbanizační činností, včetně změny v údržbě ploch či jejich intenzivnějšího využívání a ty zřízení hraničního přechodu vyvolají.

* Letiště Letňany se nachází v blízkosti stanovené zóny havarijního plánování objektu, v němž je umístěna nebezpečná látka a ve více zařízeních, včetně společných a souvisejících infrastruktur a činností, provozovatelem je firma Český plyn. Zvýšený provoz letounů ve vzdušném prostoru Letňany a Kbely prohloubí riziko vzniku nebezpečné havárie.

Se zvýšením provozu na letišti Letňany hlavní město Praha zásadně nesouhlasí a v té souvislosti ani nepodporuje stanovení status quo pro letiště Letňany jako neveřejného mezinárodního letiště.