Eva Rolečková "> Pravda o klimatických změnách je nepříjemná - Ekolist.cz

Strana zelených: Pravda o klimatických změnách je nepříjemná

24. října 2006 | Strana zelených
Autor: Eva Rolečková, tel: 774 725 625
Poslanci Strany zelených Martin Bursík, Kateřina Jacques, Věra Jakubková a Přemysl Rabas navštíví zítra společně premiéru filmu „An Inconvenient Truth“ (Nepříjemná pravda).

Někdejší viceprezident USA Al Gore v tomto filmu představuje hrozbu globálních klimatických změn z různých úhlů pohledu. Film, který režíroval Davis Guggenheim, bude promítán v Jihlavě, v rámci 10. Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů. Po promítání bude následovat diskuse, které se zúčastní také poslanci Strany zelených.

„S Al Gorem sdílíme obavy z globálních klimatických změn. Obdivujeme jeho nasazení, s nímž se danému tématu věnuje. Výsledné zpracování filmu, který někteří z nás už měli příležitost vidět z nahrávek, považujeme za mistrovské,“ vysvětlil předseda strany Martin Bursík, proč tento ne zcela obvyklý krok čtveřice poslanců SZ podnikne.

Sám se nedávno účastnil veřejné debaty v Brně, kde musel i některé vysoce postavené činitele přesvědčovat o faktech, důkazech klimatických změn, které jsou jinak světovou veřejností v čele s vědci a politiky široce přijímána.

„Každý může a vláda musí,“ prohlašuje lapidárně poslanec Ondřej Liška a vysvětluje, že každý spotřebitel a podnikatel může svým každodenním rozhodováním zmírnit hrozící důsledky změn klimatu. Zvláštní odpovědnost má ale vláda – ta česká má navíc právě v současné době velkou příležitost. Chystá schválení alokačního plánu pro druhé kolo evropského obchodu s emisemi (2008 – 2012) a měla by snížit celkový objem emisí CO2 oproti prvnímu kolu alespoň o šest procent. Podle platného plánu mohou podniky v ČR vypustit 97,6 miliónu tun CO2 ročně, přičemž za rok 2005 při nemalém růstu výroby to bylo 82,5 miliónu. Zkušenosti průmyslových států jasně ukazují, že postupně lze objem emisí snižovat bez neblahých důsledků pro ekonomiku.
Eva Rolečková, tel: 774 725 625