Úřad Vlády ČR: Premiér Fiala se v Granadě zúčastnil jednání Evropského politického společenství

5. října 2023 | Úřad Vlády ČR
Předseda vlády ČR Petr Fiala se ve čtvrtek 5. října zúčastnil ve španělské Granadě summitu Evropského politického společenství. Lídři evropských států a vlád se v rámci plenárního zasedání věnovali otázkám odolnosti a prosperity celého kontinentu, postavení Evropy na globální scéně a diskutovali také o ekonomické síle Evropy a ekonomické bezpečnosti. Premiér vystoupil rovněž na kulatém stolu k tématu energetiky a boje proti změnám klimatu a měl řadu bilaterálních jednání.

Předseda vlády na jednání zdůraznil, že energetická bezpečnost musí být pro Evropu jako celek nejvyšší prioritou. „Jednoznačně jsme se shodli, že energetická politika je dnes součástí národní bezpečnosti a také na potřebě celoevropské spolupráce na infrastrukturním propojení. Při koncipování energetické bezpečnosti a spolupráce v Evropě je také důležité zohledňovat národní podmínky a rozdíly mezi zeměmi, které jsou dány geografickými a dalšími faktory,“ uvedl premiér Petr Fiala.

Český předseda vlády se na okraj summitu sešel s britským premiérem Rishi Sunakem. „Bavili jsme se o konkrétních projektech, především o spolupráci našich zemí ve vývoji a zavádění malých modulárních reaktorů,“ uvedl premiér Petr Fiala. Před měsícem ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela a britský ministr pro energetickou bezpečnost a klimatickou neutralitu Andrew Bowie podepsali v Praze společné prohlášení o spolupráci v oblasti vývoje a uplatnění malých a středních jaderných reaktorů. Velká Británie se tak stala první zemí, se kterou Česká republika takové prohlášení podepsala.

S německých kancléřem Olafem Scholzem český premiér diskutoval o vývoji automobilového průmyslu v Evropě, což je téma zásadní pro oba státy. Možnosti řešení nelegální migrace byly hlavním tématem bilaterálního jednání s italskou premiérkou Giorgiou Meloni. Premiér se v Granadě sešel i s řeckým premiérem Kyriakosem Mitsotakisem, představitelkou běloruské opozice Svjatlanou Cichanouskou či s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.