Přemysl Sobotka: Přemysl Sobotka ostře odsoudil pokračující blokády hranic

26. dubna 2007 | Přemysl Sobotka
Předseda Senátu Parlamentu ČR Přemysl Sobotka dnes vydal následující prohlášení k chystané blokádě deseti hraničních přechodů mezi Českou republikou a Rakouskem kvůli sporům o bezpečnost JE Temelín:

„Se znepokojením jsem si přečetl informace sdružení Atomstop Oberösterreich, že rakouští aktivisté chystají na pátek 27. dubna blokádu deseti z šestnácti hraničních přechodů mezi Českem a Rakouskem.
Ještě více znepokojující je, že tyto bezprecedentní akty blokování vnitroevropské hranice se konají s faktickým svolením hornorakouských a dolnorakouských, a tedy státních orgánů Rakouska.

Blokování hranic mezi dvěma členskými státy Evropské unie jde proti duchu celé Unie odbourávání hranic a vytváří nové bariéry mezi občany sousedních a členských států EU. Jak Rakousko tak Česko jsou dnes tranzitní státy, proto rakouské blokování pátečního provozu před státním svátkem ČR omezuje navíc občany dalších zemí EU. Je také výmluvným rakouským zhodnocením hodnot, na kterých chce EU stavět. Jde o nepřípustný nátlak, jehož dopad nemá nic společného s věcným problémem otázky bezpečnosti jaderné elektrárny v Temelíně.

Premiéři Rakouska a České republiky pánové Gusenbauer a Topolánek se dohodli na vytvoření česko-rakouské parlamentní pracovní skupiny, která otázky bezpečnosti JE Temelín posoudí. Český Parlament již do této skupiny jmenoval své zástupce.

Blokáda česko-rakouských hranic postrádá tedy jakýkoliv smysl, kromě snahy, téměř dvacet let po pádu komunismu ve střední Evropě, vytvářet nové hranice a nové dělící čáry. Je to o to nebezpečnější postup, že ČR i Rakousko jsou členy Evropské unie, zanedlouho budou obě země součástí tzv. schengenského prostoru a hranice mezi oběma státy by měly zmizet.

O tomto prohlášení jsem dnes rovněž formou dopisu informoval mimořádnou a zplnomocněnou velvyslankyni Rakouské republiky v ČR J.E. paní Margot Klestil-Löffler.“