Petra Roubíčková "> Přes 2,1 miliardy korun z EU na ochranu proti povodním a na lepší využití odpadů - Ekolist.cz

MŽP ČR a SFŽP ČR: Přes 2,1 miliardy korun z EU na ochranu proti povodním a na lepší využití odpadů

4. května 2016 | MŽP ČR a SFŽP ČR
Autor: Petra Roubíčková, tel: 267 122 396, 739 242 382
Ministerstvo životního prostředí schválilo 393 projektů zaměřených na vybudování či zlepšení zařízení pro sběr, třídění a úpravu odpadů, na odstranění starých ekologických zátěží a protipovodňová opatření. Žadatelé z řad obcí, měst, dobrovolných svazků obcí, ale i krajů, správců toků či podnikatelských subjektů si tak rozdělí z prostředků Operačního programu Životní prostředí 2014-2020 dotaci 2,1 miliardy korun.

Finanční příspěvek z EU fondů získá celkem 390 projektů přihlášených v 3., 4., 5. a 7. výzvě OPŽP. Nejvíce žádostí Státní fond životního prostředí ČR obdržel na projekty se zaměřením na odpady a materiálové toky, ekologické zátěže a rizika. Fond zde konkrétně přijal 465 žádostí za 2,06 miliardy korun. Na projekty na protipovodňová opatření nebo na preventivní protipovodňovou ochranu si žadatelé řekli o dotaci přes jednu miliardu korun. Žádosti mohli zájemci z řad obcí, měst, dobrovolných svazků obcí, ale i krajů, správců toků či podnikatelských subjektů podávat od 14. srpna do 13. listopadu 2015.

"Jednou z našich hlavních priorit v oblasti odpadového hospodářství je pokračovat v co největším snižování nákladů pro obce v souvislosti s loni zavedenou povinností třídit nové komodity jako bioodpad a kovy, a zamezit tak účtování nového třídění do poplatků za svoz odpadu občanům. Chceme tak obcím i občanům umožnit snadnější třídění odpadů, což, věřím, přispěje i ke snížení množství odpadů, který bude končit na skládkách. Evropská komise po nás totiž požaduje do roku 2020 zvýšit míru recyklace na 50 %," vysvětluje ministr životního prostředí Richard Brabec. "Z aktuálně schválené částky půjde přes 1,6 miliardy korun na výstavbu a modernizaci zařízení pro sběr, třídění a úpravu odpadů, na výstavbu a modernizaci sběrných dvorů nebo kompostáren. Dále také na zpracování analýz rizik kontaminovaných nebo potenciálně kontaminovaných lokalit a jejich sanaci," uzavírá ministr Brabec.

V oblasti vodohospodářství dotace poputuje zejména na projekty zaměřené na budování a rozšíření varovných, hlásných, předpovědních a výstražných systémů na lokální úrovni a digitálních povodňových plánů. Finanční podporu získají také projekty na stabilizaci a sanaci svahových nestabilit. Z dotačních titulů financovaných z evropských nebo národních prostředků se MŽP zaměřuje na podporu komplexních opatření. Ta zahrnují jak předcházení rizik povodní, tak i řešení, která co nejvíce minimalizují škody v případě, že povodeň nastane. Rovněž sem patří náprava následků např. v případě vzniku svahových nestabilit.

"Schválené projekty v následujících týdnech získají tzv. Registraci akce, a jakmile žadatelé doloží zhotovitelské smlouvy, bude vydáno Rozhodnutí o poskytnutí dotace," uvádí ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman a doplňuje: "Žadatelé už samozřejmě mohou nyní soutěžit dodavatele a začít realizovat své projekty, pro konzultace nad zadávacími podmínkami či vlastní realizací jsou na Fondu připraveni projektoví i finanční manažeři, kteří jsou ke každému projektu přiděleni."

Seznam schválených projektů je k dispozici na internetové adrese: http://www.opzp.cz/prehledy-schvalenych-projektu .

Kontakt pro více informací:
Petra Roubíčková, tisková mluvčí MŽP, Mobil: 739 242 382, Tel.: 267 126 396, E-mail: petra.roubickova@mzp.cz
Lucie Früblingová, tiskové oddělení SFŽP ČR, Tel.: 267 994 150, E-mail: komunikace@sfzp.cz
Petra Roubíčková, tel: 267 122 396, 739 242 382