Strana zelených: Přeshraniční plavba českých a německých Zelených: Labe potřebuje prostor a ochranu, ne umělé koryto a jezy!

14. září 2021 | Strana zelených
Řeky potřebují prostor a ochranu, ne umělá koryta. Takové bylo hlavní sdělení společné plavby českých a německých Zelených po Labi z Děčína do německého Bad Schandau. Zelení varovali, že umělé prohlubování unikátního přírodního úseku Labe v CHKO Labské pískovce bude mít na řeku negativní vliv. V červenci tuto problematickou stavbu v rámci mezivládní dohody odsouhlasili ministři dopravy Scheuer a Havlíček. Zeleným z obou zemí vadí také přírodě škodlivá výstavba jezu u Děčína.

Plavby se zúčastnila za české Zelené jejich volební lídryně Magdalena Davis. “Příroda nám ukazuje, že dlouhodobě funguje jen to, co je jí přirozené. Řeky jsou tepnami naší krajiny, proto je jejich ochrana nezbytná i pro život lidí. Vybagrované Labe by narušilo okolní biodiverzitu a ještě více by vysušilo okolní krajinu,” upozorňuje Magdalena Davis, která je profesí bioložka.

Saská kandidátka BÜNDNIS 90/DIE GRÜNEN Merle Spellerberg vidí problémy na obou stranách hranice: „Plán vyhloubit v Labi 2,3 metru hluboké koryto je ekologicky naprosto katastrofální a ekonomicky hodně pochybný. Bagrování jedné z mála přirozeně tekoucích evropských řek bude mít obrovské důsledky pro přírodu i lidi v jejím okolí.”

Kvůli stále častějšímu suchu by se vybagrované Labe zúžilo do tenkého kanálu, zasáhlo i do účinné protipovodňové ochrany. Ekonomický přínos celého projektu je přitom diskutabilní, jelikož přeprava zboží se po Labi již roky blíží nule a malebnou krajinou místo toho proplouvá mnohem víc malých lodí s turisty a vodáky, kteří oceňují přirozený tok řeky.

“Investice do turistiky kraji prospěje daleko více než násilné úpravy toku Labe. Je třeba podpořit místní turistickou infrastrukturu a služby navázané na obce, kterými Labe protéká. Ústecký kraj dlouhodobě trpí zastaralou infrastrukturou i nízkou kapacitou a nabídkou pro turistiku,” říká krajská jednička na kandidátce Zelených Lenka Simerská.

Zelení se navíc obávají, že umělé zásahy na Labi mohou souviset s megalomanským projektem kanálu Dunaj-Odra-Labe, na jehož nesmyslnost Zelení dlouhodobě upozorňují společně s řadou odborníků. Petici Zelených "Pusťte kanál D-O-L k vodě" (https://www.zeleni.cz/petice-sucho/) podepsalo již přes 20 tisíc lidí.

„Máme velkou radost ze společné kampaně se Stranou zelených. Evropa se vyvíjí společně, a proto ochrana životního prostředí a klimatu nemůže končit na státních hranicích. Magdaleně Davis a její straně upřímně přejeme mnoho úspěchů v českých parlamentních volbách. V neposlední řadě proto, abychom ve spolupráci mohli pokračovat i na parlamentní úrovni,“ dodává mluvčí saských BÜNDNIS 90/DIE GRÜNEN Norman Volger.

Přečtěte si Zelený program pro zastavení změn klimatu na https://www.zeleni2021.cz/klimaticka-zmena