Martin Gillár "> Prestižní Cenu Josefa Vavrouška pro rok 2013 získal Petr Pakosta. Původně horník, poté bojovník proti těžbě v severních Čechách. - Ekolist.cz

Nadace Partnerství: Prestižní Cenu Josefa Vavrouška pro rok 2013 získal Petr Pakosta. Původně horník, poté bojovník proti těžbě v severních Čechách.

16. června 2014 | Nadace Partnerství
Autor: Martin Gillár, tel: 775 958 907
Ve čtvrtek 5. června byl v rezidenci primátora hlavního města Prahy slavnostně představen držitel prestižní Ceny Josefa Vavrouška pro rok 2013, kterou uděluje Nadace Partnerství za konkrétní činy na podporu životního prostředí. Letošním laureátem se stal v konkurenci dalších 14 osobnostní soukromý zemědělec Petr Pakosta, který byl nominován za celoživotní úsilí o ochranu životního prostředí v Severočeské hnědouhelné pánvi, za záchranu zámku Jezeří a za aktivity pro obnovu osídlení a lesů na Krušných horách nejen na Mostecku.

Letošním laureátem se stal v konkurenci dalších 14 osobnostní soukromý zemědělec Petr Pakosta, který byl nominován za celoživotní úsilí o ochranu životního prostředí v Severočeské hnědouhelné pánvi, za záchranu zámku Jezeří a za aktivity pro obnovu osídlení a lesů na Krušných horách nejen na Mostecku.

„Vnímám to jako ocenění všech, kteří přemýšlí podobně jako já, ale hlavně konají. Jsou to lidé, kteří žijí v nepřetržité konfrontaci zdravého rozumu a lidské hlouposti a také v duchu hesla konference v Nairobi ,Nepotřebujeme už tolik vědět, jako více dělat‘. Té konference, které se tehdy, pokud se nepletu, zúčastnil i Josef Vavroušek. Všichni, kteří se tady na vyhlášení potkáváme, víme, že náš přístup není osamocený a že je správný,“  říká čerstvý laureát ceny Petr Pakosta.

Nominovat na cenu mohla veřejnost prostřednictvím webových stránek www.cenajosefavavrouska.cz do konce dubna. „Celkem bylo nominováno 15 osobností z různých oborů a odvětví. Z nich potom vítěze vybrala odborná porota, pro kterou bylo velmi důležité i to, aby se laureát stal příkladem pro ostatní, zejména pak pro mladou generaci,“ říká výkonný ředitel Nadace Partnerství Tomáš Růžička.

Mezi dosavadními laureáty v sedmnáctileté historii jsou například ministr životního prostředí, bývalý poradce prezidenta či občanský aktivista, ale i filozof, právník nebo učitel. Loni se laureáty ceny stali manželé Ivana a Jan Jongepierovi za propagaci vědeckých a ochranářských výsledků a popularizaci ekologické výchovy v oblasti Bílých Karpat i v rámci celé ČR.

Letos se o cenu ucházel například i ředitel KRNAPu Jan Hřebačka, uznávaný vodohospodář Václav Ćermák nebo lesník a ekolog Josef Fanta. „Seznam všech nominovaných i s jejich profily je k dispozici na stránkách www.cenajosefavavrouska.cz,“ doplňuje Tomáš Růžička.

Cena Josefa Vavrouška je spjata se jménem předního českého ekologa a zároveň federálního ministra životního prostředí, který před 19 lety, 19. března 1995, společně se svou dcerou Petrou tragicky zahynul pod lavinou. Josef Vavroušek byl jedním z hlavních protagonistů konceptu trvale udržitelného rozvoje nejen u nás, ale i v rámci celé Evropy. „Jako vůbec první například uspořádal setkání evropských ministrů svého rezortu a jeho odkaz tak dodnes zůstává inspirací k většímu respektu vůči životnímu prostředí,“ doplňuje Tomáš Růžička. „Letošní rok v září by Josef oslavil 70. narozeniny. I proto bychom chtěli oslovit všechny, kteří na něj mají nějakou vzpomínku, aby nám ji poslali na mail tomas.ruzicka@nap.cz. Chceme touto formou připomenout Josefovy myšlenky a dodat odvahu všem, kteří sdílejí stejné nebo podobné hodnoty jaké prosazoval Josef Vavroušek.“

Generálním partnerem letošního ročníku Ceny Josefa Vavrouška je společnost Českomoravský cement.
Více informací www.cenajosefavavrouska.cz.

Kontakt:
Tomáš Růžička, výkonný ředitel Nadace Partnerství, 607 720 135, tomas.ruzicka@nap.cz
Martin Gillár, PR a komunikace Nadace Partnerství, 775 958 907, martin.gillar@nap.cz

Fotografie ke stažení na: www.nadacepartnerstvi.cz/O-nas,-Pro-media/Pro-media/Tiskove-zpravy/Na-ekologickou-Cenu-Josefa-Vavrouska-2013-bylo-nom

Profil čerstvého vítěze Ceny Josefa Vavrouška pro rok 2013 Petra Pakosty: cenajosefavavrouska.cz/nominace/petr-pakosta/

Rozhovor O Ceně Josefa Vavrouška s Evou Vavrouškovou, vdovou po Josefu Vavrouškovi: cenajosefavavrouska.cz/o-cene-josefa-vavrouska/

Seznam dalších nominovaných osobností:
cenajosefavavrouska.cz/#nominace

Dosavadní laureáti a laureátky Ceny Josefa Vavrouška

2012 - Ivana a Jan Jongepierovi
2011 - Martin Bursík a Pavel Šremer