Petr Stýblo "> Přibývá míst pro přírodu! - Ekolist.cz

Český svaz ochránců přírody: Přibývá míst pro přírodu!

Jsou tomu přesně tři roky, co jsme na první jarní den roku 2003 vyhlásili kampaň Místo pro přírodu. Jejím cílem je prostřednictvím výkupů zachraňovat místa dosud přírodně cenná či taková, kde můžeme návratu přírody pomoci. Tři roky jsou vhodným časem k bilancování (a to nejen proto, že to nařizuje sbírkový zákon). Co se nám tedy za tu dobu díky vaší podpoře povedlo? Na účet kampaně jste poslali 3.825.765,- Kč a my za ně vykoupili na 8 lokalitách 41 pozemků o celkové výměře 25,91 ha!

Každým rokem vinou nejrůznějších činností člověka ubývá prostor, kde mohou nerušeně růst stromy, kvést rostliny, žít ptáci či motýli. A tím také prostor, kam můžeme jít na procházku, kde můžeme odpočívat, kde se můžeme radovat pozorováním života kolem sebe. I díky vám se nám daří tento nepříznivý trend zvrátit a alespoň některá místa uchovat pro přírodu. A tím i sami pro sebe!

Kdy jindy je vhodnější čas k vycházce do přírody než nyní, když se snad jaro skutečně již začíná probouzet? Pojďte se podívat na místa, která se nám společným úsilím podařilo zachránit.

Na Triangl můžete dojet pražskou hromadnou dopravou. Leží v Praze, jen kousek od konečné metra Skalka. Vydáte-li se tam během dubna v podvečer, můžete zaslechnout skřehotavý koncert kuněk, a budete-li mít štěstí, třeba i tlukot slavíka.
Na Kupsově skále nedaleko Vlašimi co nevidět rozkvete svými růžovými vonnými kvítky lýkovec.

Z Vlašimi se můžete vydat i na další vykoupenou lokalitu, do Jinošovského údolí. Největší zdejší rarita – ďáblík bahenní – sice rozkvétá až v létě, ale i kvetoucí blatouchy, křivatce a sasanky dokáží potěšit oko poutníkovo. A v rákosinách zdejších rybníků i starých olšinách si již vyhlíží hnízda desítky místních opeřenců.

Na třetí podblanickou lokalitu zatím raději nechoďte. Na pramenech nedaleko Načeradce bude ještě nějakou dobu jistě ležet sníh a až roztaje, jistojistě byste si nabrali do bot. Vždyť je to rašeliniště! A na hledání masožravé rosnatky okrouhlolisté je stejně vhodnější až léto…

I na Bělé na Prostějovsku zatím naleznete maximálně tak závěje. Ale pokud počkáte do května, potěší vás zlatě rozkvetlé upolíny, růžové orchideje a obdivovat budete moci i skrytou krásu kvetoucích ostřic. Průvodcem na vaší cestě vám bude naučná stezka Kladecko.

Naučná stezka vás provede i další z vykoupených lokalit, Jindřišským údolím u Jindřichova Hradce. Zatím se zde budete také brodit sněhem, ale to nevadí – bystrý potok, skály, suťové lesy i louky v údolí skýtají zajímavou procházku v kterémkoli ročním období. Snad již brzy vykvetou bledule, poté silně ohrožený vrbě podobný bazanovec, objeví se motýli…

Také na Ščúrnici bude ještě dlouho ležet sníh. Vždyť se nalézá na hřebeni Bílých Karpat. Klidně se můžete brodit mezi staletými velikány jedlí, ale pokud již máte zimy plné zuby, pojďte raději na nejmladší z našich lokalit.

Zázmoníky najdete na jižním úbočí Ždánického lesa jižně od Brna a jelikož je to stepní lokalita, sníh tam zmizí rozhodně rychleji a během několika málo týdnů vykvetou „sluníčka“ hlaváčků jarních. Budete-li se však chtít podívat na tajemnou kudlanku nábožnou, budete se sem muset vrátit znovu koncem léta.

Pro všechny milovníky přírody a cestování jsme začali vydávat „miniprůvodce“ věnované jednotlivým vykoupeným lokalitám. Kromě zajímavostí o tom kterém místě a několika pěkných fotografií v nich naleznete zejména popis a plánek přístupové cesty. V tomto týdnu vychází letáčky pro Triangl, Ščúrnicu, Jindřišské údolí a Bělou, připravujeme další. K dispozici by měly být v brzké době v ekocentrech ČSOP, v turistických informačních centrech i na dalších místech v okolí.
A samozřejmě v kanceláři Českého svazu ochránců přírody v Praze (Uruguayská 2).

Řada dalších cenných lokalit na naši pomoc teprve čeká. Není-li vám lhostejný osud naší přírody, přispějte i Vy na konto kampaně Místo pro přírodu – 9999922/0800.

Bližší informace o kampani i o vykoupených lokalitách naleznete na www.mistoproprirodu.cz.

Generálním partnerem kampaně Místo pro přírodu je Metrostav, a.s.

Jan Moravec, koordinátor kampaně Místo pro přírodu
Tel. 222 51 61 15