Strana zelených: Příčiny klimatické změny jsme dlouho ignorovali. Přichází část splatit dluh, jinak bude ještě hůř

16. srpna 2018 | Strana zelených
I česká společnost, která byla v minulosti toxicky zasažena klimatickým popíračstvím Václava Klause, horkem prozřívá. Při dostatečném snížení emisí skleníkových plynů je stále možné odvrátit ty nejhorší scénáře následků klimatických změn. Je ale potřeba zásadně změnit ekonomiku a ustupovat od fosilních paliv. Přečtěte si, jak musí ke snižování emisí přispět konkrétně naše země.

V první řadě je důležité, aby debata o vlnách veder, suchu a požárech nezamlčovala příčiny klimatické změny, kterými jsou emise skleníkových plynů, zejména CO2, do atmosféry. Každá debata o následcích vedra by měla směřovat nejen k tomu, jak vedro a sucho zvládnout, ale měla by také správně zmiňovat důležitost snižování emisí skleníkových plynů. Správné pojmenování těchto příčin totiž může být také výzvou k ekologicky a sociálně prospěšné proměně ekonomiky a způsobu našeho života.

Je nezpochybnitelné, že naše země musí krok za krokem pracovat na snížení svého příspěvku emisí skleníkových plynů. A musí se snažit více než další evropské země. Emise na jednoho obyvatele máme totiž čtvrté nejhorší v EU, emisní náročnost naší ekonomiky je pak zhruba dvojnásobná, než je průměr EU.
10 klimatických priorit Česka
1. Ukončit těžbu a spalování hnědého uhlí, primárně odstavit 5 nejšpinavějších elektráren.
2 Přijmout zákon, který zaváže Česko snížit emise o konkrétní množství každý rok, minimálně o 2%.
3 Nastartovat rozsáhlé investice do obnovitelných zdrojů energie, které podpoří jejich další rozvoj.
4. Rozšířit investice do zateplování domů a úspor energií.
5. Nastavit lepší programy pro znovuvyužití a recyklaci surovin.
6. Zásadně zvýšit investice do ekologických druhů dopravy.
7. Zvyšovat energetickou účinnost průmyslu, např. vylepšováním energetického managementu a optimalizací systémů výroby a distribuce tepla.
8. Rozjet budování chytrých sítí a bateriových systémů pro skladování energie vyrobené z obnovitelných zdrojů.
9. Ukončit dotace fosilního průmyslu ve všech jejich podobách.
10. Aktivně spolupracovat s dalšími zeměmi EU na plnění podmínek Pařížské dohody o klimatu.

To vše má přínosy nejen pro změnu klimatu a tedy planetu na které žijeme, ale i pro naše peněženky. Nižší účty za ropu a zemní plyn, méně smogu a zvýšení soběstačnosti díky místním obnovitelným zdrojům energie. Pasivní domy, které lépe udržují nejen teplo, ale také chládek.

Podle Mezinárodní organizace práce při OSN se nám navíc přechod na bezuhlíkovou ekonomiku vyplatí i z pohledu zaměstnanosti. Splnění cílů Pařížské dohody dle jejich odhadů vytvoří 4x více pracovních příležitostí v nových perspektivních oborech než kolik jich zanikne ve fosilním průmyslu.

Takové kroky vyžaduje rozhodné jednání politiků napříč celým spektrem, protože změna klimatu je tématem, které se dotýká všech. Pouze konkrétní politické kroky vedoucí k přeměně hospodářství na nízkouhlíkové nás mohou ochránit před nejhorším. Jak uvedl pro britský deník Independent výzkumnice klimatických změn Oxfordské univerzitě Friederike Otto: „Pokud tohle není něco, co byste chtěli zažívat každé léto, a chtěli byste léto raději o něco chladnější, přemýšlejte o tom, pro koho budete hlasovat v příštích volbách“