Petra Schnitzerová "> Přijďte si poslechnout netopýry do Stromovky a Milíčovského lesa - Ekolist.cz

Česká společnost pro ochranu netopýrů: Přijďte si poslechnout netopýry do Stromovky a Milíčovského lesa

20. září 2016 | Česká společnost pro ochranu netopýrů
Autor: Petra Schnitzerová, tel: 605870323
Česká společnost pro ochranu netopýrů a Lesy hl. města Prahy zvou na sérii čtyř podzimních exkurzí „Za pražskými netopýry“. Setkání s tajuplnými nočními letci proběhnou pod vedením zkušených lektorů z ČESON v Milíčovském lese v termínech 21. a 29. září a ve Stromovce 22. září a 4. října 2016. Začíná se vždy v 18:00 hod.

„Již tradiční večerní exkurze do Stromovky a Milíčovského lesa umožní dětem, učitelům a rodičům setkat se s netopýry tváří v tvář a dozvědět se řadu zajímavostí o jejich životě. Lektoři z ČESONu o netopýrech a jejich ochraně vždy poutavě vyprávějí a pomocí ultrazvukových detektorů (přístrojů umožňujících zaznamenat jinak pro lidské ucho neslyšitelné netopýří hlasy) odkrývají tajemství nočních lovců z pražských parků“, zve Petra Fišerová z Lesů hl. m. Prahy.

„Netopýři žijí nočním a tedy relativně skrytým způsobem života, s řadou druhů se však poměrně často můžeme setkat i ve větších městech. Především v městských lesích a parcích, kde přes den obývají úkryty ve starých dutých stromech a nacházejí zde také dostatek hmyzí potravy. Na vycházkách ve Stromovce a Milíčovském lese seznámíme návštěvníky s několika druhy letounů. Detektory totiž umožňují nejen zaznamenat přítomnost, ale podle charakteru a frekvence vydávaných hlasů rozlišit i jednotlivé druhy netopýrů“, přibližuje Petra Schnitzerová, koordinátorka projektu z ČESONu a dodává: „Děti i dospělí se mohou těšit také na ochočené handicapované netopýry rezavé Anežku, Drákulu a Pepíka ze záchranné stanice ZO ČSOP Nyctalus, se kterými se na začátku každé akce seznámí opravdu zblízka.“

Exkurze probíhají v rámci projektu, který finančně podpořilo Ministerstvo životního prostředí a Hlavní město Praha. Počet účastníků jednotlivých vycházek je omezen, a proto je třeba se na exkurze předem přihlásit. Bližší informace včetně kontaktů pro přihlášení naleznete zde: http://www.lhmp.cz/eko/2016/09/08/pozvanka-na-podzim-se-znovu-vypravime-za-neslysnymi-netopyry/. Kompletní nabídku vzdělávacích programů a exkurzí s netopýří tematikou najdete na www.ceson.org v sekci Programy pro školy.