Dalibor Dostál "> Přínos velkých kopytníků pro biodiverzitu i klima bude jedním z témat dnešního Global Goals Summitu - Ekolist.cz

Česká krajina: Přínos velkých kopytníků pro biodiverzitu i klima bude jedním z témat dnešního Global Goals Summitu

13. října 2022 | Česká krajina
Autor: Dalibor Dostál, tel: +420606635303
Velcí kopytníci jako klíčové řešení pro obnovu biologické rozmanitosti i zmírňování dopadů klimatické krize se představí na dnešním Global Goals Summitu, který se koná v budově Národního muzea v Praze.

„Změny klimatu jsou zásadním tématem současnosti. Právě pastva velkých kopytníků dokáže řešit tento problém velmi levně, za využití přírodních procesů a na velkých plochách krajiny. Protože jsou velcí kopytníci velmi atraktivní u veřejnosti, jde zároveň o řešení, které je přínosem pro turismus a ohleduplný ekonomický rozvoj lokality,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která v roce 2015 ve spolupráci s vědci založila ve středočeských Milovicích první tuzemskou rezervaci velkých kopytníků. I když jejím hlavním cílem byla ochrana biologické rozmanitosti, postupně se ukázala její důležitá role v oblasti ochrany klimatu. Právě pastevní ekosystémy totiž celosvětově váží až 30 procent uhlíku vázaného v půdě, což je o 50 procent více, než dokáží zachycovat veškeré lesy na planetě. Rezervace zároveň potvrdila i svůj pozitivní vliv na biodiverzitu, když po jejím založení vzrostly populace vzácných druhů o stovky i tisíce procent.

Také další témata na dnešním Global Goals Summitu se ponesou v duchu udržitelnosti a oceňování inovativních projektů, které to se záchranou planety myslí opravdu vážně. Jedním z řečníků bude George Kell, osobnost, která se významně zasadila o rozvoj udržitelného podnikání ve světě a momentálně edukuje mezinárodní společenství i podnikatele o ESG investicích. „Georg Kell je jednou z nejvýznamnějších osobností na poli udržitelnosti a ESG. Dlouhá léta pracoval pro instituce OSN a již v roce 2000 založil a vedl United Nations Global Compact, největší iniciativu v oblasti udržitelnosti podniků na světě. K ní se přihlásilo už více než 16 tisíc firem ve 160 zemích,” popsala zakladatelka a ředitelka Asociace společenské odpovědnosti Lucie Mádlová a dodala, ze Georg Kell vystoupí po boku dalších světových i českých řečníků.

Další novinkou v programu je swap, neboli výměna udržitelného oblečení. Hosté si mohou přinést kousek ze svého šatníku, který už nenosí, a vyměnit ho za udržitelný merch „Don't Choose Extinction”. Na něm se podílela mladá upcycle značka Ultravagant.

Na popud pořadatelů se také propojil White Circus catering společně s Rohlik.cz a připravili exkluzivní zero waste menu, ve kterém se neplýtvá. Suroviny těsně před expirací od lokálních dodavatelů nebo nedokonalé ovoce a zelenina se sváží elektrododávkami Rohlíku od července do října do kuchyně White Circus, kde pod taktovkou majitelky Milady Janákové probíhá nakládání, sušení, kvašení a podobně.

„Díky tomu, že jsme se mohli připravit a zbytkové suroviny nám z Rohlíku přijíždějí měsíce před eventem, můžeme hostům i na podzim slíbit pestré menu a méně přidaného cukru díky přirozené cukernatosti ovoce a zeleniny trhaného v sezóně. Hosté se mohou těšit například na špagety z okurky se sýrem a škvarky ze švestek. K transportu nám Rohlík nabídl papírové bedny po banánech, které opět vracíme k dalšímu použití,” vysvětluje šéfkuchař Vladimír Čech.

Maso nahradí rostlinná alternativa od The Vegetarian Butcher. „Potraviny nejsou nijak závadné, stále jde o produkty té nejlepší kvality, jen nejsou dokonalé. Chceme i tímto způsobem lidem ukázat, jak jde omezit plýtvání a nakupovat a vařit udržitelně a ekonomicky,” doplňuje Olin Novák, CEO Rohlik.cz.

Spojovací linkou a také hlavním „řečníkem” na dnešním Global Goals Summitu je dinosaurus. Více než stovka českých 3D tiskařů přijala myšlenku Asociace společenské odpovědnosti a vytvořila pod hlavičkou společnosti Plastenco z recyklovaného plastu komunitní dílo – téměř šestimetrovou sochu vyhynulého plateosaura pojmenovanou Pla(s)teosaurus.

„Na akci mu dáme slovo, aby veřejnosti předal jediné poselství: Nevolte vyhynutí! Věříme, že může inspirovat a motivovat každého k činům. Stejně, jako zmizeli ze světa dinosauři, mizí i dnes veškerá biosféra a my jako lidstvo tomu ještě můžeme zabránit. Protože když uděláme změnu u sebe, společně dokážeme mnoho. A to je ostatně cíl všech řečníků – představit příklady dobré praxe a ukázat, co všechno lze pro udržitelnost udělat,” vysvětlila poslání Pla(s)teosaura Lucie Mádlová.

Výstupem summitu bude také Manifest pro návštěvníky. Převezme na sebe úkol motivace a bude sloužit jako průvodce malými kroky, které může udělat každý.

Global Goals Summit je součástí Cen SDGs 2022. Letošní ročník Cen SDGs, světově unikátním oceněním za naplňování globálních cílů OSN, vyhlašuje Asociace společenské odpovědnosti ve spolupráci s Evropskou komisí, Ministerstvem zahraničních věcí, Ministerstvem životního prostředí a pod záštitou Českého předsednictví v Radě Evropské unie. Byznys partnery letošního ročníku jsou společnosti EY, Hello bank!, Heureka, Google, Unilever a Skupina ČEZ. Za mediální podpory DVTV.cz, Euronews, EURO, Forbes Česko, Marketing & Media a TV Nova.

Ochranářská organizace Česká krajina na projektech spojených s ochranou přírody spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, Botanické zahrady hlavního města Prahy, Zoo Liberec, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.

Na projekt rezervace velkých kopytníků v Milovicích může veřejnost přispět prostřednictvím portálu Darujme.cz/krajina a dále pak zasláním zprávy ve tvaru DMS KRAJINA 90 na číslo 87 777. Cena dárcovské zprávy je 90 korun, na projekty neziskové organizace jde 89 Kč korun. Dárcovské SMS zastřešuje Fórum dárců. A také nákupem ve vybraných e-shopech prostřednictvím portálu Givt.cz nebo na e-shopu www.zelenadomacnost.com.

Projekty návratu a ochrany velkých kopytníků podporuje Akademie věd ČR v rámci programu Strategie AV 21, Záchrana a obnova krajiny, dále společnosti Nadační fond rodiny Orlických, Qminers, Semix, ProfiG2, Bird & Bird, Printwell, Delta Light Czech, Bříza & Trubač, advokátní kancelář, Accace, Zelená domácnost, Amanita Design, Pro živou zahradu, Hello bank, JK Jitka Kudláčková, Nadace ČEZ, Megabooks CZ, Ekospol, Net4Gas, Pivovar Zubr, Cestovní kancelář Periscope Skandinávie, Operační program Životní prostředí, Státní fond životního prostředí, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Středočeský kraj, Jihomoravský kraj, Město Milovice, Město Benátky nad Jizerou, American International school ve Vídni, milovická Mateřská škola Kostička, sdružení Přátelé a rodáci Milovic i veřejnost. V rámci svého dobrovolnického programu projekt podpořili i studenti z Townshend International School v Hluboké nad Vltavou, klubů branných činnosti Military Experience a klub Off-Road Milovice.
Dalibor Dostál, tel: 420606635303