ODS: Programový tým ODS pro životní prostředí uspořádal konferenci

24. února 2023 | ODS
V hlavní kanceláři ODS se uskutečnila konference programového týmu pro životní prostředí. Členové této skupiny a zároveň členové Občanské demokratické strany se již měsíce setkávají a debatují o tématech spojených s životním prostředím.

„V poslední době pozorujeme, že se zelená politika ubírá dominantně k sociálnímu inženýrství, zákazům, příkazům a často orientaci na jedno řešení, místo toho aby se například v technologických věcech dal prostor neutralitě a soutěži. Je to právě soutěž, díky které vznikají inovace. Monopol je vždy ze své povahy špatný. Vylučuje jiná řešení, zdražuje a prodlužuje. Dnes a denně to vnímám v Evropském parlamentu, kde má progresivní levice zelené politiky většinu, což představuje permanentní boj o větší míru racionality. Nyní nás čeká boj o Euro 7. Z mého pohledu by trh v tomto ohledu nečekalo nic dobrého. Lidé si buď budou pořizovat častěji starší automobily, nebo trh zaplaví čínská elektroauta. Kyvadlo není na naší straně, ale jsem přesvědčen, že tím spíš je potřeba se tím zabývat,“ uvedl Alexandr Vondra, garant programového týmu, europoslanec a místopředseda ODS.

„Základem dnešní politiky životního prostředí v EU je Green Deal. Navzdory všem problémům, které tato ‚megastrategie‘ přináší, je však naivní před ní zavírat oči. Bavme se o tom, co dává smysl, a pokoušejme se měnit to, co s sebou nese negativní ekonomické, sociální nebo politické důsledky. Konkrétně to znamená méně bezhlavé dekarbonizace a více podpory oběhovému hospodářství, ochraně biologické rozmanitosti nebo zemědělství, které je šetrnější k přírodě. Větru, dešti ani klimatu z Evropy neporučíme, můžeme ale napomoci zlepšit životní prostředí důrazem na aktivity, jejichž efekt se projeví rychleji než výsledek snah o snižování emisí CO₂,“ dodává Ondřej Krutílek, analytik legislativy EU.

Občanští demokraté v loňském roce zahájili činnost programových týmů, které do své činnosti zapojují členy vlády, parlamentu, europarlamentu, krajských a místních samospráv, experty a členy ODS. Cílem platformy je vytvářet expertní zázemí uvnitř ODS a komunikovat důležitou agendu nejen uvnitř strany, ale i s veřejností.