Hl. m. Praha: Prohlášení k žalobě podané občanským sdružením Občané postižení Severojižní magistrálou

19. července 2006 | Hl. m. Praha
Tiskový mluvčí Magistrátu hl. m. Prahy Jiří Wolf dnes v reakci na žalobu podanou na hl. m. Prahu občanským sdružením Občané postižení Severojižní magistrálou uvedl, že magistrát nemá k dispozici text žaloby, proto se nemůže vyjádřit k jeho obsahu.

„Jakmile budeme žaloba úředně doručena, budeme moci odpovědět přesněji“, uvedl.

Jak konstatoval, Praha situaci, která protest občanského sdružení vyvolala, intenzivně řeší dlouhodobě a nezávisle na podané žalobě. Je přitom třeba vnímat fakt, že dnešní vedení města magistrálu a s ní spojené problémy zdědilo v podobě, která sama o sobě optimální řešení limituje a někde prakticky vylučuje.

V rámci aplikace zákona č.258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví, Technická správa komunikací hl.m.Prahy jako správce místních komunikací ve vlastnictví hlavního města požádala Hygienickou stanici hl.m.Prahy o povolení obecného užívání některých komunikací při staré hlukové zátěži, které posléze obdržela. Na základě upřesněných výpočtů požádala Technická správa komunikací hl.m.Prahy Hygienickou stanici hl.m.Prahy o dodatečné zařazení komunikace 5.května do harmonogramu odstraňování staré hlukové zátěže. TSK HMP při tom počítá s tím, že by se adekvátní protihluková opatření zrealizovala v rámci dostavby mimoúrovňových křižovatek ul.5.května s ul.Michelskou a Vyskočilovou.

Pro navržené dostavby, tj.zřízení zbývajících jednosměrných ramp na uvedené komunikace, jsou již projekčně navržena protihluková opatření, která po jejich schválení (zejména co do umístění) mohou být povolena spolu s výstavbou příslušných ramp.

Povolovací procesy staveb těchto ramp jsou však dlouhodobě (od konce r.2003, resp.začátku 2005) přerušeny právě z podnětu občanského sdružení Občané postižení Severojižní magistrálou a Ateliéru pro životní prostředí. Pokud by stavby ramp byly povoleny podle původní dokumentace, mohla být protihluková opatření v lokalitách těchto staveb již realizována. Příslušná správní řízení bez doplnění zmíněných protihlukových opatření v širším měřítku však nelze dokončit.

Výše uvedené rampy jsou navrženy i z důvodu odlehčení dopravního zatížení souběžných komunikací probíhajících v bezprostřední blízkosti obytné zástavby, na kterých – na rozdíl od ul.5.května – je realizace účinných opatření k eliminaci hlukové zátěže od provozu silničních vozidel před fasádami domů velmi problematická.

„Chápeme protesty občanů vyvolané intenzivní automobilovou dopravou, řešíme je, ale každé řešení je při celkovém dopravním přetížení města určitým kompromisem. Proto vnímáme i to, že některá navržená řešení vyvolávají další polemiku. Naším cílem je lidem v okolí magistrály pomoci,“ řekl Wolf.