Skupina senátorů Parlamentu ČR: Prohlášení skupiny senátorů k projevu předsedy Senátu Parlamentu ČR Jaroslava Kubery v Terezíně dne 19. května 2019

21. května 2019 | Skupina senátorů Parlamentu ČR
Distancujeme se od slov předsedy Senátu Jaroslava Kubery, která pronesl při hlavním projevu na Terezínské tryzně, a v nichž přirovnal ekologii, ochranu životního prostředí, rovnost pohlaví, politickou korektnost nebo multikulturalismus k totalitě a rasismu.

Tato slova Jaroslava Kubery považujeme vzhledem k utrpení obětí totalitárních režimů za vysoce neuctivá, vzhledem k místu piety, kde bylo ve jménu nacistické ideologie zavražděno několik tisíc našich spoluobčanů, za nemístná, vzhledem k absurditě použité analogie za zcestná a vzhledem k funkci předsedy Senátu a druhého nejvyššího ústavního činitele také za nedůstojná. Připomínáme, že už samotný ústavní pořádek České republiky zaručuje základní práva a svobody všem bez rozdílu pohlaví a také právo obyvatel na příznivé životní prostředí.

Výše uvedené vyjádření Jaroslava Kubery při Terezínské tryzně považujeme za jeho soukromý názor, nikoliv za stanovisko Senátu Parlamentu České republiky, resp. za stanovisko nás, níže uvedených senátorek a senátorů.

K prohlášení se připojili:
Václav Hampl
Václav Láska
Marek Hilšer
Jaromíra Vítková
Alena Dernerová
Miroslav Balatka
Jiří Drahoš
Petr Orel
Šárka Jelínková
Lukáš Wagenknecht
Tomáš Goláň
Jitka Seitlová
David Smoljak
Mikuláš Bek
Renata Chmelová
Ladislav Kos

Všechny komentáře (2)

Jan Šimůnek

21.5.2019 15:02
Je mi velice líto, ale podepsané dámy a podepsaní pánové jsou buď na štíru s pravdou nebo s porozuměním českému textu.

Kubera řekl něco jiného, a to (ve stručnosti), že nová totalita "se zahaluje do slov jako ekologie, životní prostředí, rovnost pohlaví nebo multikulturalismus".
Což je zatraceně rozdílná věc, protože to znamená, že uvedené pojmy jsou prostě zneužívány těmi, kdo se snaží v tuzemsku zlikvidovat demokracii a navodit novou totalitu, plně srovnatelnou s totalitami z let 1939 - 45 a 1948 - 1989. Což je zcela evidentní realita, diskutovaná i zde na Ekolistu pod různými články. Vzhledem k tomu, že ti senátoři a senátorky z podepsaných, o jejichž práci a postojích něco vím, jsou spíše těmi, kdo za novou totalitu bojují (i s využitím té ekologie a dalších podobných pojmů), tak to spíš interpretuji jako kejhání potrefených husí.

Jinak k panu Kuberovi bych mohl mít četné výhrady, nicméně ty mi nebrání si ho hluboce vážit za iniciování a prosazení zrušení "sněhového nevolnictví" majitelů nemovitostí, které tu zavedli nacisté a od nich to převzali jak komunisté tak i rádobydemokratický polistopadový režim.
Odpovědět

Jan Šimůnek

22.5.2019 06:08
Text Kuberova proslovu je zde:
Odpovědět

Setkání s přírodou

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.