Skupina senátorů Parlamentu ČR: Prohlášení skupiny senátorů k projevu předsedy Senátu Parlamentu ČR Jaroslava Kubery v Terezíně dne 19. května 2019

21. května 2019 | Skupina senátorů Parlamentu ČR
Distancujeme se od slov předsedy Senátu Jaroslava Kubery, která pronesl při hlavním projevu na Terezínské tryzně, a v nichž přirovnal ekologii, ochranu životního prostředí, rovnost pohlaví, politickou korektnost nebo multikulturalismus k totalitě a rasismu.

Tato slova Jaroslava Kubery považujeme vzhledem k utrpení obětí totalitárních režimů za vysoce neuctivá, vzhledem k místu piety, kde bylo ve jménu nacistické ideologie zavražděno několik tisíc našich spoluobčanů, za nemístná, vzhledem k absurditě použité analogie za zcestná a vzhledem k funkci předsedy Senátu a druhého nejvyššího ústavního činitele také za nedůstojná. Připomínáme, že už samotný ústavní pořádek České republiky zaručuje základní práva a svobody všem bez rozdílu pohlaví a také právo obyvatel na příznivé životní prostředí.

Výše uvedené vyjádření Jaroslava Kubery při Terezínské tryzně považujeme za jeho soukromý názor, nikoliv za stanovisko Senátu Parlamentu České republiky, resp. za stanovisko nás, níže uvedených senátorek a senátorů.

K prohlášení se připojili:
Václav Hampl
Václav Láska
Marek Hilšer
Jaromíra Vítková
Alena Dernerová
Miroslav Balatka
Jiří Drahoš
Petr Orel
Šárka Jelínková
Lukáš Wagenknecht
Tomáš Goláň