Filip Šebek "> Projekt ČRA pomáhá v Moldavsku s odstraněním ekologických zátěží v areálu transformátorové stanice - Ekolist.cz

Česká rozvojová agentura: Projekt ČRA pomáhá v Moldavsku s odstraněním ekologických zátěží v areálu transformátorové stanice

21. října 2020 | Česká rozvojová agentura
Autor: Filip Šebek
V polovině října velvyslanec ČR v Moldavské republice Zdeněk Krejčí spolu s baškankou autonomní oblasti Gagauzia Irinou Vlah slavnostně zahájili nový projekt financovaný Českou republikou. Cílem projektu je nalezení koncepčního řešení pro areál trafostanice 400/110/35 kV ve Vulcănești, kde v roce 1979 vybuchlo téměř 1000 kondenzátorů s následkem dlouhodobé kontaminace horninového prostředí v zasažené oblasti. Projekt navazuje na předchozí intervence ČRA v Moldavsku zacílené na eliminaci rizika kontaminace životního prostředí.

Výstupy projektu zahrnují podrobný průzkum horninového prostředí a podzemních vod, v jehož průběhu bude vyhloubeno přes 400 sond podzemních vod za účelem odebrání cca 1200 vzorků a 4 hydrologické šachty o celkové hloubce 140 m, z nichž budou odebrány vzorky podzemních vod. Veškeré odebrané vzorky budou odvezeny do České republiky k laboratorní analýze. Na základě výsledků laboratorních analýz bude zhodnocena rizikovost lokality a bude navržena možnost jejího snížení (tzv. studie proveditelnosti). Dále budou zpracovány podklady pro realizaci nápravných opatření. Součástí projektu budou také semináře pro odbornou veřejnost.

Hlavním partnerem projektu s názvem Omezení rizik transformátorové stanice 400/110/35 kV ve Vulcăneşti je státní podnik Moldelectrica, dalšími partnery jsou Ministerstvo zemědělství, regionálního rozvoje a životního prostředí Moldavska, POPs Sustainable Management Office, Autonomní oblast Gaugazie a další relevantní orgány státní správy. Projekt je dále monitorován a rovněž podporován ze strany zastupitelského úřadu ČR v Moldavské republice. Realizátorem projektu je česká firma DEKONTA, a.s., která má s řešením dané problematiky rozsáhlé zkušenosti a v Moldavské republice již delší dobu rozvíjí své aktivity.

Konečnými příjemci projektu budou vedle provozovatele transformátorové stanice ve Vulcăneşti obyvatelé žijící v její blízkosti a zemědělci využívající okolní pozemky. Projekt ocení také obyvatelé oblastí, do kterých odtéká podzemní voda z lokality, kteří mohou být potenciálně vystaveni důsledkům znečištění životního prostředí. Zhodnocením rizikovosti a následnou realizací nápravných opatření bude eliminována migrace kontaminace do dalších složek životního prostředí i potravních řetězců.

Projekt navazuje na předchozí významné intervence a projekty České rozvojové agentury v letech 2006-2017, zacílené na eliminaci rizika kontaminace životního prostředí, jako například: „Náprava ekologických zátěží způsobených pesticidy v Moldavsku I a II“, „Technická a institucionální podpora v oblasti nakládání s pevnými odpady v jižním Moldavsku“, „Sanace lokalit znečištěných ropnými látkami v obcích Lunga a Mărculeşti“ nebo „Omezení rizik souvisejících se skládkou nebezpečného odpadu v Cişmichioi“.