Juraj Flamik "> Projekt Cyklisté vítáni byl podpořen ze Strukturálních fondů EU - Ekolist.cz

Nadace Partnerství: Projekt Cyklisté vítáni byl podpořen ze Strukturálních fondů EU

31. ledna 2005 | Nadace Partnerství
Autor: Juraj Flamik, tel: 542 422 763
Projekt Cyklisté vítáni – certifikace služeb cestovního ruchu, podaný Nadaci Partnerství do programu SROP, splnil všechny předepsané náležitosti a byl na zasedání Národní výběrové komise vybrán a doporučen Řídicímu orgánu SROP k uzavření smlouvy o financování z prostředků Strukturálních fondů EU pro oblast rozvoje služeb v cestovním ruchu.

Projekt Cyklisté vítání zavede v celém Česku jednotný systém certifikace služeb pro cyklisty a cykloturisty. Kritéria hodnocení služeb jsou obdobná jako v sousedním Rakousku a Německu, čímž se srovná kvalita služeb na standardní evropskou úroveň. Projekt osloví všechny poskytovatele stravovacích a ubytovacích služeb a v následujících dvou letech jim umožní bezplatně získat poradenství a projít certifikačním schématem. Tyto služby pak budou označeny logem „Cyklisté vítáni“ a budou se formou piktogramu postupně objevovat v turistických mapách, webových serverech a katalozích s nabídkou služeb.
Českou zvláštností bude certifikace turistických cílů a nabídka speciálních mobilních kufrů s první technickou a zdravotní pomocí pro certifikovaná zařízení.

„Certifikace zavede konkurenci a cyklisté si budou moci v dohledné době vybírat mezi ubytovnami, penziony a restauracemi, kde mají pro ně vhodné úschovny kol, nářadí k opravě malých závad, vhodnou nabídku nápojů, informace o dalších službách v okolí apod. Za málo peněz může konkrétní zařízení vybudovat skvělé zázemí pro cyklisty a přilákat je k sobě. Doufám, že časem zmizí restaurace, kde nemají ani stojany na kola, přestože se v nich zastavují projíždějící cyklisté,“ řekl manažer projektu Juraj Flamik z Nadace Partnerství.
Kvalita služeb je doposud jednou z největších brzd rozvoje přeshraniční cykloturistiky v rakouském a německém pomezí. Juraj Flamik také věří, že největší hnací silou projektu bude cyklistická veřejnost, která bude kvalitní služby cíleně vyhledávat. V první etapě se certifikace zaměří na koridory významných mezinárodních cyklotras, např. Greenways Praha-Vídeň, Krakov-Morava-Vídeň a Moravské vinařské stezky. Prostředky získané z dotace EU budou kromě jiného sloužit i na vyškolení a financování 50 odborných certifikátorů s licencí pro systém Cyklisté vítáni. Předpokládaný termín podpisu smlouvy a zahájení čerpání dotace je v dubnu 2005. Projekt bude trvat do roku 2007 a následně přejde do režimu samofinancování.

Kontakt:
Juraj Flamik, Nadace Partnerství, program Zelené stezky Greenways, tel. 542 422 763, greenways@ecn.cz
Miroslav Bohdálek, Nadace Partnerství, tel. 542 422 762, mirek.bohdalek@ecn.cz
www.nadacepartnerstvi.cz,
1) Nadace Partnerství je nejvýznamnější česká nadace podporující ekologické projekty ve všech regionech České republiky. Společně s pěti sesterskými nadacemi v Bulharsku, Maďarsku, Polsku, Rumunsku a na Slovensku je součástí asociace Environmental Partnership. Od svého vzniku v roce 1991 podpořila formou nadačních příspěvků ve výši přes 100 miliónů korun už na 1500 projektů nevládních neziskových organizací a obecních úřadů. Nadace je příjemcem příspěvku do nadačního jmění z Nadačního investičního fondu. Od roku 2004 se Nadace Partnerství sloučila s Nadačním fondem Josefa a Petry Vavrouškových.
Juraj Flamik, tel: 542 422 763