Juraj Flamik "> Propagační jízda na trase mezinárodní zelené stezky Greenways Krakow-Morava-Wien - Ekolist.cz

Nadace Partnerství: Propagační jízda na trase mezinárodní zelené stezky Greenways Krakow-Morava-Wien

5. září 2003 | Nadace Partnerství
Autor: Juraj Flamik, tel: 606 763 117
Nejkrásnější místa a památky mezi Krakovem a Vídní můžete navštívit na propagační jízdě, která se uskuteční ve dnech 14.–18. září 2003 na trase nové mezinárodní zelené stezky Greenways Kraków-Morava-Wien. Jízda chce upozornit všechny místní partnery, orgány odpovědné za rozvoj regionů a média na záměr vytvořit atraktivní a dobře vybavenou cyklistickou trasu procházející severojižně přes celou Moravu z Krakova do Vídně.

Jízda se koná v rámci Evropského týdne mobility, ve kterém se po celé Evropě organizují akce podporující pěší a cyklistickou dopravu. Organizátoři věří, že stezka bude příležitostí pro rozvoj šetrné turistiky, podporu místních podnikatelů a podnětem k ochraně okolní přírody a blízkých památek. Partneři projektu podporují i myšlenku vysázet podél celé trasy místní odrůdy ovocných stromů a vytvořit tak nejdelší stromořadí v Evropě.

Jízda s mnoha zastaveními na obecních úřadech začíná 14. září ve 12:00 na česko-polském hraničním přechodě Bukovec-Jasnowice a končí 18. září ve 13:00 v Židlochovicích. Zde si účastníci jízdy podají ruce se svými partnery se sdružení Cyklistická stezka Brno–Vídeň, která je součástí trasy. „Chceme pozdravit každou starostku a starostu od polských hranic až po Brno a požádat je o podporu a šíření informací o zelené stezce z Krakova do Vídně. V letošním roce by část trasy už měla být vyznačena směrovkami s logem. Databáze turistických cílů a služeb bude dostupná na internetových stránkách,“ informuje hlavní organizátor jízdy Radim Silber, předseda ZO ČSOP Studénka. Trasa propagační jízdy vede přes Hukvaldy, Bartošovice, Hranice na Moravě, Olomouc, Blansko a Brno.

„Stezka bude letos vyznačena i na polské straně. Garantem je naše sesterská nadace Partnerství z Krakova. Podobných zelených stezek umožňujících bezpečný pohyb nejen peších a cyklistů, ale i in-line bruslařů a vozíčkářů je ve světě stále víc. Jsou to projekty pro lidi, kteří se chtějí bezpečně a zdravě pohybovat,“ dodává národní koordinátor programu zelených stezek Juraj Flamik z Nadace Partnerství (www.nadacepartnerstvi.cz).

Greenways Krakov – Morava – Vídeň
Propagační jízda ve dnech 14. – 18. září 2003

Neděle 14. 9. 2003 setkání ve 12.00 hodin s polskou stranou, hraniční přechod Bukovec-Jasnowice, odjezd ve 14.00 hodin

Bukovec,