Greenpeace SK: Prvé detské výrobky s MDGN stiahnuté z trhu!

23. září 2003 | Greenpeace SK, tel: 0905313395
Firmy Altermed a Elmed ukázali cestu ďalším výrobcom a distribútorom. Greenpeace žiada aj ostatných dovozcov, aby stiahli z trhu detské kozmetické produkty obsahujúce Methyldibromo Glutaronitril.

Organizácia Greenpeace dnes privítala rozhodnutie firmy Altermed s.r.o., ktorá po dohode so slovenským distribútorom, firmou Elmed, pozastavila distribúciu a rozhodla sa stiahnuť z distribučných miest v SR produktovú radu Panthenol Baby, ktorá obsahuje konzervačnú látku MDGN. O tejto skutočnosti dnes obe firmy informovali organizáciu Greenpeace písomným stanoviskom.

„Krok, ktorý urobili firmy Altermed a Elmed sú hodné nasledovania. Ostatní výrobcovia a distribútori detskej kozmetiky s obsahom rizikovej látky MDGN na Slovensku by mali taktiež dobrovoľne zastaviť distribúciu svojich produktov konečnému spotrebiteľovi“, vyhlásil Mgr. Martin Hojsík, koordinátor toxickej a genetickej kampane Greenpeace. Ako dodal: „Systémový krok by teraz malo spraviť Ministerstvo zdravotníctva SR zákazom používania Methyldibromo Glutaronitrilu predovšetkým v kozmetických výrobkoch, ktoré zostávajú po použití na koži.“

„Bez kompletnej zmeny chemickej politiky EÚ sa však takéto prípady môžu v budúcnosti často opakovať. Je preto dôležité, aby Slovensko podporilo takú zmenu chemickej politiky únie, ktorá bude lepšie chrániť zdravie občanov a životné prostredie. Slovensko bude o revízii tzv. európskej chemickej politiky rozhodovať tesne po svojom vstupe do EÚ v roku 2004“, uzavrel Mgr. Hojsík.

Pre viac informácií prosím kontaktujte:
Mgr. Martin Hojsík, Koordinátor toxickej a genetickej kampane Greenpeace, mobil: 0905313395
Juraj Rizman, hovorca Greenpeace, mobil: 0908 729 997, e-mail:juraj.rizman@greenpeace.sk
, tel: 0905313395