Lucie Macháčková "> Radnice zjišťuje potřebu pomoci pro domácnosti zasažené povodněmi - Ekolist.cz

Město Kopřivnice: Radnice zjišťuje potřebu pomoci pro domácnosti zasažené povodněmi

25. října 2024 | Město Kopřivnice
Autor: Lucie Macháčková, tel: 556 879 439, 733 145 668
Do konce ledna 2025 mohou obce žádat o mimořádnou vládní pomoc určenou domácnostem zasaženým letošními povodněmi. Přestože Kopřivnice nepatří mezi nejpostiženější oblasti, některé domy v místních částech poškozeny byly, a proto radnice zjišťuje potřebnost finanční pomoci.

Pomoc je určena na krytí výdajů souvisejících s odstraněním povodňových škod na objektech určených k bydlení a na majetku, který je nezbytný pro provoz domácností. Spadají sem například kotle, kuchyňské spotřebiče či základní nábytek. Proplatit však není možné věci, na které domácnost získala peníze ze svého pojištění. Podporu nelze čerpat na poškození pozemků, hospodářských objektů, oplocení, venkovních posezení, zahradního nábytku, bazénů apod. Nevztahuje se ani na nemovitosti určené k podnikání. Radnice může získat průměrně 40 tisíc korun na jednu domácnost, přičemž ty nejpostiženější může podpořit vyšší částkou, zatímco méně zasažené domácnosti dostanou dotaci nižší.

S pomocí výborů místních částí a dobrovolných hasičů, kteří při povodních zasahovali, budou do postižených domácností distribuovány dotazníky. Vyplnit je lze také na webu města. „Dotazník není žádostí o dotaci a jeho vyplněním nevzniká na poskytnutí dotace právní nárok. Slouží pouze k tomu, aby město získalo přehled o počtu postižených domácností, velikosti finanční potřeby a následně mohlo požádat o vládní prostředky, které budou v případě schválení rozděleny mezi postižené domácnosti,“ uvedla Lenka Šimečková z odboru rozvoje města, na kterou se lidé mohou obracet se souvisejícími dotazy - tel. 556 879 670, e-mail lenka.simeckova@koprivnice.cz.

Odkazy
Dotazník - Potřebuje Vaše domácnost pomoc po zářijové povodni? - https://forms.gle/vVZ15sKrv4y7nvbL8
Lucie Macháčková, tel: 556 879 439, 733 145 668