Radko Pavlovec "> Rakouský vrchní soud rozhodl s konečnou platností – soudní proces země Horní Rakousko proti firmě ČEZ proběhne v Linci. - Ekolist.cz

Pověřenec země Horní Rakousko
Pověřenec pro otázky jaderných zařízení: Rakouský vrchní soud rozhodl s konečnou platností – soudní proces země Horní Rakousko proti firmě ČEZ proběhne v Linci.

25. srpna 2006 | Pověřenec země Horní Rakousko
Pověřenec pro otázky jaderných zařízení
Autor: Radko Pavlovec, tel: +43-664-829 80 44
Ve sporu země Horní Rakousko proti provozovateli JE Temelín padlo velmi závažné rozhodnutí rakouského Vrchního soudu. S konečnou platností byla rozhodnuta otázka, zdá je zemský soud v Linci kompetentní rozhodovat o otázkách jaderné bezpečnosti JE Temelín a jejího vlivu na majetek žalobce. Vzhledem k velmi komplikované právní problematice požádal rakouský Vrchní soud dokonce o zásadní rozhodnutí Evropského soudního dvora. Výsledkem je rozhodnutí, podle kterého může před zemským soudem v Linci proběhnout věcné projednání. Firma ČEZ v první části sporu podlehla a byla odsouzena k uhrazení nákladů žalovatele.

Poprvé tak dojde před nezávislým soudem k věcnému projednání otázky, zda jaderná bezpečnost JE Temelín odpovídá stavu techniky. Otevírá se tedy možnost prosadit odstranění stále existujících bezpečnostních nedostatků soudní cestou. Odstranění závažných bezpečnostních nedostatků JE Temelín je již od roku 2001 předmětem dohod z Melku. Dva z nich – možné vzájemné ovlivnění vysokotlakých vedení a kvalifikace bezpečnostních ventilů – byly v posledních letech kritizovány v několika důležitých mezinárodních zprávách. Z konečné zprávy mezinárodního expertního týmu k procesu z Melku vyplývá, že v obou případech nebyly bezpečnostní nedostatky odstraněny. Z české strany neexistuje k této zprávě žádné odborné stanovisko. I přes tuto skutečnost udělil SÚJB již v říjnu 2004 oběma blokům povolení k trvalému provozu. „Udělení povolení je zcela nepochopitelné, protože SÚJB byl o přetrvávání závažných bezpečnostních nedostatků vždy podrobně informován“, prohlásil Radko Pavlovec. „Úřad zřejmě podlehl tlaku firmy ČEZ. Vedení SÚJB pod Danou Drábovou zřejmě není schopno zajistit nezávislé fungování úřadu. Nyní však proběhne posouzení jaderné bezpečnosti mimo vliv provozovatele JE Temelín“.

Další informace: Radko Pavlovec, tel. +43-664-829 80 44
Radko Pavlovec, tel: 43-664-829 80 44