Strana zelených Praha: Rekonstrukce Václavského náměstí počítá s tramvajemi

24. října 2019 | Strana zelených Praha
Jednou z celopražských priorit Zelených je rozšiřování tramvajových tratí. Mezi těmi plánovanými hrají zásadní roli tratě v centru města: přes Václavské náměstí, kolem Hlavního nádraží a přes Hradební korzo. Ty totiž zásadním způsobem pomáhají zkapacitňovat celý systém tramvajové dopravy a navíc pomáhají rehabilitovat dlouhé roky chřadnoucí významná veřejná prostranství Václavského náměstí a předprostoru Hlavního nádraží.

Nyní s radostí konstatujeme, že jsme realizaci navrátu tramvajového provozu do horní části Václavského náměstí v souladu se snahou o rehabilitaci náměstí a okolí prozatím nejblíže. Na tom má zásadní podíl změna ve vedení Prahy 1, kde jsou Zelení historicky poprvé členy koalice a starají se v prvé řadě o vše související s životním prostředím.

Podle magistrátní tiskové zprávy začne rekonstrukce spodní části Václavského náměstí již v příštím roce, horní část pak v roce 2022 a tramvají bychom se zde mohli svézt v roce následujícím.

Možná se ještě ptáte, jak to bude s vjezdovými rampami do garáží ve spodní části: nuže, vězte, že ty jsou díky současnému vedení Prahy 1 nadobro minulostí.

Mezi klíčové prvky rekonstrukce Václavského náměstí patří navrácení tramvajové trati z Vinohradské ulice, které zásadně odlehčí přetížené Ječné, nové stromořadí, samostatný cyklopruh a pěší promenáda v centrální části.

A mimochodem, do doby, než dojde k rekonstrukci, se tu staráme spolu s koordinátorkou z místního spolku o zásadní zlepšení úklidu a pořádku.