České dráhy: Rezervace na spoje SC Pendolino si zakoupilo již přibližně tisíc cestujících

7. prosince 2005 | České dráhy
České dráhy otevírají novou kapitolu své historie - již tuto neděli vyjede na trať Ostrava – Praha první spoj SC Pendolino Českých drah.

V úterý 6. prosince absolvovala souprava rychlovlaku pendolino Českých drah poslední prezentační jízdu před zahájením pravidelného provozu. Poprvé s cestujícími vykonal zvláštní inaugurační vlak SC Pendolino cestu s cestujícími po celé trase Ostrava – Praha. Nasazení rychlovlaků pendolino do pravidelného provozu pod značkou SC Pendolino na trase Praha - Ostrava – Praha se tak přiblížilo samotnému finále.

11. prosince otevřou České dráhy zcela novou kapitolu své historie. Již tisícovka cestujících si během necelého měsíce předprodeje rezervací zakoupila jízdenku na některý ze spojů SC Pendolino v období do konce letošního roku. Zároveň včera byla prodána také historicky první jízdenka Českých drah přes internet – a to prostřednictvím eShopu umožňujícího rovněž rezervace míst ve spojích SC Pendolino na trase Ostrava – Olomouc – Pardubice – Praha.

Zahájením provozu vlaků SC Pendolino přicházejí poprvé ve své novodobé historii České dráhy s takto komplexně pojatou a zákaznicky orientovanou nabídkou v oblasti železniční osobní přepravy vyznačující se jednoznačným produktovým přístupem a mnoha novinkami.

Hlavní přelomové novinky, které přináší produkt SC Pendolino:

* České dráhy jako jediný dopravce v rámci nových členských zemí EU nasadí do masivního provozu rychlovlaky – umožňující provoz rychlostí až 230 km / hod.
* V souvislosti s produktem SC Pendolino nabízejí České dráhy poprvé v historii možnost zakoupení cestovního dokladu přes internet.
* Jako první v rámci nových členských zemí EU budou železniční spoje SC Pendolino provozovány zároveň také jako spoje leteckého dopravce – ČSA, člena aliance Sky Team. Díky této spolupráci se Olomouc a Pardubice staly novými destinacemi s pravidelným spojením ČSA.
* Vlaky SC Pendolino budou prvními výhradně nekuřáckými dálkovými vlaky na území nových členských zemí EU.
* Speciálně vybraný palubní personál prošel rovněž školením u ČSA.

Neděle 11. prosince 2005 se stane klíčovým mezníkem v historii Českých drah, a.s. Na trase Praha – Ostrava nabídnou jako zcela nový produkt kvalitního spojení vlaky SC Pendolino – a to celkem 6x denně (během víkendů 5x denně) s možností nástupu a výstupu ve stanicích: Praha – Holešovice, Pardubice hlavní nádraží, Olomouc hlavní nádraží, Ostrava – Svinov a Ostrava hlavní nádraží. Délka spojení Prahy s Ostravou bude činit až bezkonkurenční 3 hodiny 22 minut. Základní cena jízdného ve 2. třídě za trasu Ostrava – Praha bude přitom jen o 16 Kč vyšší než současná základní cena za doklad pro spoj kategorie EC /IC. Cestovní doba bude přitom téměř o hodinu kratší.

Nová kvalita služeb pod značkou SC Pendolino

Cestující, kteří využijí spojení vlaky SC Pendolino, získají vysoký standard následujících komplexních služeb:

Služby při odbavení
* Možnost nákupu cestovního dokladu z domova či kanceláře přes internet
* Možnost přednostního odbavení u tzv. expresních pokladen SC Pendolino
* Speciální čekárny ČD Lounge pro cestující první třídy a ČSA (ty budou k dispozici také cestujícím 1. třídy vlaků EC a IC.)
* Nabídka parkovacího místa pro osobní automobily na nádraží
* Garance místa

Služby na palubě vlaku
* První vlak dálkové přepravy ČD, který bude veden jako plně nekuřácký. Současně se jedná o první nekuřácký spoj v rámci nových členských zemí EU.
* Palubní personál poskytující široké asistenční služby – včetně osobní asistence při nástupu do vlaku (cestujícím 1. třídy)
* Denní tisk a občerstvení v ceně jízdenky první třídy, široká nabídka občerstvení z minibaru s rozvozem po vlaku; nabídka občerstvení v tzv. bistrovoze
* Místa pro cestující na invalidním vozíku
* Přeprava jízdních kol a kočárků
* Klimatizace, přípojky elektrického proudu – umožňující například práci na notebooku v průběhu cesty (1. třída)
* Rozšířený Informační servis v češtině, a v cizích jazycích
* Garance jízdní doby – s kompenzací v případě zpoždění vlaku
* Další doplňkové služby: informační materiály ČD, prodej jízdních dokladu na MHD v destinacích vlaků SC Pendolino

SC Pendolino – nejrychlejší spojení Prahy s Ostravou

Provoz vlaků SC Pendolino mezi Prahou a Ostravou bude znamenat nejrychlejší variantu spojení mezi oběma městy. Vlaky budou z Prahy Holešovic odjíždět v přibližně dvouhodinovém taktu v 5.56, 7.56, 9.56, 13.56, 15.56 a 18.26 hodin; z Ostravy hlavního nádraží pak ve 4.00, 5.45, 9.45, 11.45, 13.45 a v 17.45 hodin. Kromě těchto stanic vlaky jednotně zastaví ve stanicích Pardubice hl. n., Olomouc hl. n., a Ostrava Svinov.

Obdobně bezkonkurenčně rychlé spojení získá také Olomouc, kde celková jízdní doba SC Pendolino vlaků na trase Olomouc – Praha bude činit 2 hodiny 29 minut; trasu Olomouc – Ostrava pak vlaky SC Pendolino zvládnou za méně než hodinu.

Novinkou po zavedení vlaků SC Pendolino bude existence brzkého ranního spojení Prahy s Olomoucí a Ostravou. První ranní vlak SC Pendolino odjíždějící z Prahy Holešovic v 5.56 bude do Olomouce přijíždět v 8.19; do stanic Ostrava Svinov a Ostrava hlavní nádraží pak v 9.18 respektive v 9.25. To umožní realizaci jednodenních služebních cest do Ostravy vlakem při využití maximálního pohodlí a efektivity vynaložení času stráveného na cestě (například ve srovnání s jízdou osobním automobilem).

V příštích letech po dokončení spojovací větvě koridoru mezi Českou Třebovou, Olomoucí a Přerovem lze očekávat další zrychlení dopravy mezi Prahou a Ostravou. Jízdní doba by se pak měla přiblížit až na 2 hodiny 59 minut.

Speciální značka SC Pendolino

Produkt SC Pendolino představující nabídku kvalitního spojení vlakem mezi Prahou a Ostravou je zastřešen pod touto značkou a současně v komunikaci se zákazníky využívá speciální logotyp. Ten je v barevné kombinaci žluté a sytě šedivé barvy a pro zákazníky představuje jasný identifikační prvek kvalitního spojení mezi Prahou a Ostravou.

Kromě logotypu byla barevná kombinace žluté a sytě šedé využita i na doplňcích uniforem palubního personálu vlaků SC Pendolino, informačních materiálech a dalších zákaznických atributech souvisejících s nabídkou produktu SC Pendolino.

Letiště spojí s nádražím Praha Holešovice Airport Express

Pravidelné autobusové spojení - tzv. Airport Express - spojí od 11. prosince nádraží Praha Holešovice (konečná vlaků SC Pendolino) a pražské ruzyňské letiště. Letiště Praha se současně stává novým tarifním bodem Českých drah, což znamená, že cestující ČD si budou moci v kterékoli pokladně Českých drah zakoupit jízdenku do a ze „stanice“ Letiště Praha. Mezi nádražím v Holešovicích a letištěm pak budou cestující přepraveni nízkopodlažním autobusem označeným viditelným nápisem Airport Express s tím, že autobusy budou mezi oběma body jezdit v půlhodinovém intervalu.

Cestující SC Pendolino s cestovními doklady ČD a ČSA jedoucí z a do stanice Praha Holešovice budou mít přepravu zahrnutu již v ceně jízdného na spoj SC Pendolino. Ostatní cestující budou odbaveni dle tarifu ČD za cenu odpovídající 1. třídě v tarifní vzdálenosti 16 km.