Tiskové zprávy
KDU-ČSL: Roman Línek v Bruselu jedná o podpoře regionálním potravinám
31. ledna 2011 | KDU-ČSL
Zejména problematice podpory regionálních potravin je zasvěceno jednání předsednictva a plenárního zasedání Výboru regionů, které probíhá ve dnech 26. až 28. ledna v Bruselu. Pardubický kraj na jednáních reprezentuje náměstek hejtmana Roman Línek.
„Ve 23 bodech, které na plénu z pohledu regionů a měst probíráme, tentokrát dominují místní potravinové systémy. To považuji za významné i pro náš kraj. Není správné, že v potravinových obchodních řetězcích přibývá dovážených výrobků a naopak ubývá místních,“ přiblížil hlavní diskutované téma Roman Línek a doplnil: „Výbor regionů požaduje v rámci společné zemědělské politiky více investic do místních potravinových systémů. Jejich posílení má pozitivní dopady na životní prostředí, zvýšení pocitu sounáležitosti, snížení počtu tzv. potravinových mílí, tedy vzdálenosti, kterou potraviny urazí ke konečným konzumentům, a vede i ke spravedlivějším příjmům pro zemědělce.“
Momentálně probíhající jednání je prvním ze šesti, které má Výbor regionů letos na programu. Jak je dobrým zvykem, vystoupili v rámci jednání i představitelé předních evropských institucí, např. evropský komisař pro zemědělství a rozvoj venkova Dacian Ciolos či evropská komisařka pro námořní záležitosti a rybolov Maria Damanaki. Vedle zmiňovaných potravinových systémů se výbor v rámci zasedání věnuje územní spolupráci, Evropě jako přední světové destinaci cestovního ruchu nebo provádění rámcových programů pro výzkum.
„Ve 23 bodech, které na plénu z pohledu regionů a měst probíráme, tentokrát dominují místní potravinové systémy. To považuji za významné i pro náš kraj. Není správné, že v potravinových obchodních řetězcích přibývá dovážených výrobků a naopak ubývá místních,“ přiblížil hlavní diskutované téma Roman Línek a doplnil: „Výbor regionů požaduje v rámci společné zemědělské politiky více investic do místních potravinových systémů. Jejich posílení má pozitivní dopady na životní prostředí, zvýšení pocitu sounáležitosti, snížení počtu tzv. potravinových mílí, tedy vzdálenosti, kterou potraviny urazí ke konečným konzumentům, a vede i ke spravedlivějším příjmům pro zemědělce.“
Momentálně probíhající jednání je prvním ze šesti, které má Výbor regionů letos na programu. Jak je dobrým zvykem, vystoupili v rámci jednání i představitelé předních evropských institucí, např. evropský komisař pro zemědělství a rozvoj venkova Dacian Ciolos či evropská komisařka pro námořní záležitosti a rybolov Maria Damanaki. Vedle zmiňovaných potravinových systémů se výbor v rámci zasedání věnuje územní spolupráci, Evropě jako přední světové destinaci cestovního ruchu nebo provádění rámcových programů pro výzkum.
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.
Tento článek patří do kategorie |
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk