TOP 09: Rozhodnutí o dostavbě Dukovan nebylo odloženo, ministr musí vysvětlit zásadní otázky a svolat výbor

25. března 2021 | TOP 09
Ministr Havlíček sice dnes oznámil, že o dostavbě Dukovan rozhodne až příští vláda. Nepovažujeme to za pravdivé. Z konkrétních kroků Ministerstva průmyslu a obchodu vyplývá opak. Jedná se de facto o předčasné vypsání tedru, ne o jeho odklad. Vyplývá to z následujících skutečností:

* Postup je v rozporu s podepsanými smlouvami mezi státem a ČEZem a EDU II.
* Kompletní zadávací dokumentace, obsahující citlivé informace, má být předána všem uchazečům o tendr včetně Rosatomu.
* Bezpečnostní dotazník pravděpodobně nezpracovaly bezpečnostní složky státu, ale firma ČEZ.
* Nebyl svolán a informován stálý výbor pro výstavbu nových jaderných zdrojů, který má výstavbu v kompetenci.
* Zadávací dokumentace nebyla projednána vládou, a stanovenou pracovní skupinou pod MV.

„Neberu to jako odložení tendru, ale jako de facto jeho předčasné vypsání. Je to nesmírně znepokojivé. Vycházím z toho, že uchazeči budou mít k dispozici zadávací dokumentaci, aniž by tato byla projednána na úrovni vlády a byly do ní prokazatelně zapracovány bezpečnostní zájmy státu,“ říká Helena Langšádlová, poslankyně TOP 09.

„Tento krok je v rozporu se smlouvami uzavřenými s ČEZ. Budu apelovat na to, aby byl okamžitě svolán vládní jaderný výbor a aby se k celé věci vyjádřili šéfové parlamentních stran. Tento krok ministra Havlíčka pokládám za nepřijatelný a zároveň poškozující bezpečnostní zájmy České republiky a jejich občanů,“ dodává poslankyně Langšádlová.

„Je zcela evidentní, že ministr Havlíček se snaží tuto věc prosadit ve dnech, kdy je hlavním mediálním tématem jednání o prodloužení nouzového stavu. Situace se nám jeví jako velmi vážná, proto vyzývám premiéra ke svolání jednání s předsedy všech parlamentních stran. Máme mnoho otázek, které nám musí ministr Havlíček či zástupci vlády zodpovědět,“ říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.