Josef Duben "> S chřipkou pomohou myslivci - Ekolist.cz

SVS ČR: S chřipkou pomohou myslivci

30. března 2006 | SVS ČR
Autor: Josef Duben
Včera, 29. 3., v odpoledních hodinách uzavřely Státní veterinární správa ČR a Českomoravská myslivecká jednota dohodu o spolupráci v souvislosti s ptačí chřipkou.

Tato dohoda v podstatě kodifikuje již dosavadní dobrou spolupráci. Nicméně na základě této uzavřené dohody jsou stanoveny a vyjmenovány podmínky, podle kterých budou myslivci poskytovat orgánům státní veterinární správy neprodleně informace o úhynu volně žijícího, především vodního ptactva, předávat uhynulé kusy k vyšetření. V případě potvrzení nákazy budou myslivci přímo v místech nálezu, popřípadě v ohniscích nákazy spolupracovat s veterináři při plnění mimořádných veterinárních opatření.

Podle předsedy ČMMJ Jaroslava Palase je při monitoringu nákaz důležitá úloha myslivců v tom, že myslivci jsou každodenně v terénu, že znají podrobně hnízdiště, výskyt a migraci vodního ptactva a jsou odborně připraveni na úzkou spolupráci s veterináři.

Pomoc myslivců je vítaná a podle Milana Maleny, ústředního ředitele SVS ČR aktuální především v tomto období, neboť jarní migrace ptactva je v současné době v plném proudu, lze očekávat, že by měla ustat do konce měsíce května.