Filip Šebek "> S podporou ČRA se v Ugandě chystá česká firma na stavbu malé vodní elektrárny - Ekolist.cz

Česká rozvojová agentura: S podporou ČRA se v Ugandě chystá česká firma na stavbu malé vodní elektrárny

20. prosince 2022 | Česká rozvojová agentura
Autor: Filip Šebek
Česká firma HYDROPOL Project & Management a.s. se s podporou dotačního Programu B2B České rozvojové agentury rozhodla v minulém roce detailně analyzovat podmínky a potenciál pro investování do výstavby a provozu malých vodních elektráren v Zambii, Rwandě a Ugandě. V návaznosti na tuto analýzu tak již společnost v současné době připravuje v Ugandě Studii proveditelnosti pro projekt výstavby malé vodní elektrárny (MVE) na řece Cheptui v oblasti masívu vulkánu Elgon. Vyrobená energie bude distribuována prostřednictvím státní energetické společnosti a bude přispívat jak k pokrytí lokální spotřeby, tak přenášena do celostátní energetické sítě.

Malé vodní elektrárny jsou ze své podstaty považovány za čistý, obnovitelný zdroj energie, s omezeným dopadem na životní prostředí. Vodní elektrárna není producentem škodlivých exhalací, přispívajících k navyšování CO2 a dalších skleníkových plynů v atmosféře, které přispívají k dalšímu oteplování. Dostupný zdroj čisté elektrické energie rovněž znamená omezení spotřeby jiných, neobnovitelných zdrojů místním obyvatelstvem – např. kácení stromů a vegetace. „To je bohužel velmi časté i v regionu Elgon, nacházejícím se na východě Ugandy, 70 km od hranic s Keňou. Řeky pramenící na svazích stejnojmenné sopky s sebou především v období dešťů unášejí velké množství sedimentů, a to v důsledku vykácení velké části původních porostů a současného intenzivního zemědělství především ve středních a dolních částech povodí. Ačkoliv je původní vegetace již výrazně dotčena, dochází i nadále ke sběru dřeva, které je páleno na dřevěné uhlí a které je pak využíváno místními obyvateli pro otop i vaření, zároveň je ale i prodáváno zákazníkům z jiných částí Ugandy. V regionu dochází k častým výpadkům dodávek elektrické energie, zároveň jsou i nadále pro výrobu proudu využívány neekologické a drahé způsoby, jako je např. provoz dieselových generátorů,“ přibližuje zdejší situaci Jan Pilař, ředitel rozvoje projektů v Africe a Jihovýchodní Asii ze společnosti HYDROPOL Project & Management, a.s.

Oblast, ve které se nachází pilotní projekt, je díky své geografické poloze a terénním podmínkám vhodná pro výstavbu malých vodních elektráren. Hlavním cílem úvodní fáze projektu je zpracování podrobné Studie proveditelnosti a souvisejících studií a analýz, nezbytných pro další přípravu a implementaci projektu, jehož prostřednictvím bude zajištěna výroba a dodávka elektrické energie do státní energetické sítě Ugandy, a to z obnovitelného zdroje o předpokládaném instalovaném výkonu 6,0 MW.

„Po intenzivních jednáních se státním energetickým regulačním úřadem (ERA) jsme pro projekt v průběhu roku 2022 získali práva pro přípravu všech potřebných studií a zajištění požadovaných vyjádření, povolení a souhlasů. Smíšený projektový tým s podporou místních expertů a odborníků tak mohl zahájit práce na lokalitě, zaměřené v této etapě především na vyhodnocení hydrologických podmínek, geodetické zaměření stavby v terénu a posouzení možností a podmínek pro připojení projektu do sítě. S podporou zástupců místní komunity byla instalována automatická sonda pro pravidelné měření průtoků v řece, zároveň byl záměr a jeho vliv a přínosy pro obyvatelstvo dotčených vesnic představen v rámci několika tzv. socializací projektu. Jedním ze zajímavých úkolů v terénu bylo i prověřování možností převedení části vody z řeky Cheseber ve vedlejším povodí, což by výrazně přispělo k navýšení kapacity elektrárny“, popisuje Jan Pilař ze své pozice vedoucího týmu hlavní aktivity projektu v průběhu roku.

Krátkodobým konkrétním cílem projektu pro období 2022-23 je tak zajištění dat, informací, podkladů, vyjádření, studií, posouzení a souhlasů, dle požadavků jednotlivých institucí, relevantních úřadů a místních komunit, v souladu s platnou legislativou. Jako výchozím bodem pro jejich zabezpečení je ale nezbytné vypracovat kvalitní Studii proveditelnosti v rozsahu dle požadavků ERA, jako jednoho ze základních dokumentů povolovacího procesu. K tomuto pak výrazně napomohla i podpora, poskytnutá projektu ze zdrojů Programu B2B v gesci České rozvojové agentury.

Mezi související dlouhodobé cíle projektu patří pomoc při naplňování akčního plánu stanoveného ugandským ministerstvem energetiky, aby do roku 2030 mělo 98% populace Ugandy přístup k elektřině a aby 90% energie pocházelo z obnovitelných zdrojů. Projekt umožní i lepší přístup ke spolehlivému, cenově dostupnému a dlouhodobě udržitelnému zdroji elektrické energie, s minimálním dlouhodobým dopadem na životní prostředí jak v oblasti masívu Mt. Elgon, konkrétně kraji Kapchorwa (cca 250 000 obyvatel) a regionálního centra Mbale, tak prostřednictvím přenosové sítě i v ostatních regionech země.

Projekt Cheptui je pro společnost HYDROPOL Project & Management a.s. prvním konkrétním projektem ve východní Africe, na jehož úspěšné realizaci bude záležet i rozvoj dalších projektů; v tzv. zásobníku jsou již v Ugandě identifikovány i další lokality s vysokým potenciálem pro výstavbu malých vodních elektráren, a to jak v oblasti Hory Elgon, tak i např. v masívu Ruwenzori v západní části země, na hranicích s Demokratickou republikou Kongo. Není bez zajímavosti zmínit, že v podobném rozsahu a intenzitě je firma v posledních dvou letech aktivní i v dalších zemí této části Afriky, konkrétně pak v Zambii, Malawi a Rwandě.

Za dobu přítomnosti v Ugandě bylo opakovaně potvrzeno, že rozvojem, výstavbou a provozem dalších zdrojů čisté, obnovitelné elektrické energie se přispěje k celkové stimulaci dalšího ekonomického rozvoje oblasti, která je vzhledem ke své historii, poloze a přírodním podmínkám v současné době primárně závislá na zemědělství a turistice. „Současná úroveň např. zpracovatelského průmyslu, služeb a drobného podnikání je často limitována nedostatkem elektrické energie. Ve všech fázích implementace projektu budou vytvářena časově omezená i trvalá pracovní místa pro místní obyvatelstvo. Především pak v rámci samotné výstavby a návazně při zajištění provozu a ostrahy MVE, včetně souvisejících drobných služeb. Výstavbou a provozem nových, menších lokálních zdrojů přispějeme i ke zlepšení energetické stability a spolehlivosti dodávek, zlepšení celkové bezpečnosti v oblasti; to se týká např. zlepšení podmínek pro instalaci a provoz veřejného osvětlení, které dle statistických údajů významně přispívá ke snížení úrovně kriminality, a i ke zlepšení úrovně vzdělávání,“ dodává Jan Pilař.

Prostřednictvím přípravy Studie proveditelnosti bude v oblasti realizace projektu nadále zvyšováno povědomí o aspektech a výhodách využívání obnovitelných zdrojů výroby elektřiny, zároveň bude nadále budována již navázaná spolupráce mezi Ugandou a Českou republikou, bude posilováno povědomí o odborných, technických a manažerských kapacitách s původem v České republice a budou prezentovány donorské a rozvojové aktivity podporované Vládou ČR prostřednictvím ČRA. V rámci následné realizace projektu se předpokládá využití českých technologií (především turbíny, generátory, elektroinstalace, řídící systémy ad.), zároveň ale velká část potřebných zdrojů a kapacit bude zajištěna lokálně (např. dodavatelé stavební a mechanické části projektu).